След новата порция мерки по места - как ще се справят общините у нас?

От Националното сдружение на общините изпратиха и послание към кандидатите за депутати

12.03.2021 | 23:40 Редактор: Калина Донкова

Делегирането на решенията за въвеждане на противоепидемични мерки изцяло на регионално ниво показва, че на местно ниво най-добре се познава ситуацията и могат да бъдат взети най-адекватните решения. Това коментира изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) Силвия Георгиева в предаването "Директно".

"Кметовете са тези, които най-бързо могат да вземат решение и са свикнали да управляват всякакви кризи. Затова изпълняваме решенията на регионалните здравни инспекции, защото сме загрижени да запазим живота и здравето на нашите граждани", каза още тя. 

По думите ѝ обаче този подход показва ясно с колко малко инструменти разполагат общините в управлението на такава криза.

"Ако се въведе мярка за носене на маски на открито, то общинските инспекторати не могат да контролират спазването. Техните правомощия са само да контролират спазването на заповедите на кемта, докато тези заповеди са на регионалната здравна инспекция", коментира още Георгиева.

Преди дни от НСОРБ изпратиха послание до кандидатите за депутати в следващия парламент. 

"Демокрацията е процес, а не крайно състояние. Тя е начинът, по който гражданите споделят властта, но и механизмът, по който отделните нива в управлението хармонизират своите задължения и отговорности в интерес на гражданите. Институциите трябва да имат силите и потенциала да се развиват и да взаимодействат, водени от една обща цел - просперитета на обществото. Не съперничество, а сътрудничество имат място в този нелек и продължителен процес", се казва в посланието.

От организацията подчертават, че съвременните предизвикателства изискват ефективни съвместни действия на всички нива на управление и НСОРБ вече 25 години е коректен партньор на централната власт, но все още принципите и разпоредбите на ратифицираната от българския Парламент през 1995 г. Европейска харта за местно самоуправление не се прилагат в тяхната пълнота.

Вижте повече от разговора във видеото.