"Ледената принцеса" Катрин Маноилова за трудностите и любовта към спорта

Целта пред родната състезателка са предстоящите зимни олимпийски игри в Пекин

11.03.2021 | 12:10 Редактор: Здравко Черкезов

Катрин Маноилова е най-добрият състезател на България в шорттрека. Тя е европейска шампионка за девойки през 2014 г., а две години по-късно се превръща в първата българка с медал от младежките зимни олимпийски игри. Пътят ѝ на пързалката започва от ранна детска възраст, а с времето тя се е справяла с много трудности и битки, за да бъде това, което е.

"От много малка на леда първо се занимавах с фигурно пързаляне, но по стечение на обстоятелствата не можех да продължа и се пренасочих първоначално към хокея. Не продължих, тъй като там нямаше женски отбор. Тогава съдбата ме срещна с първите ми треньори на пързалката, които ме поканиха да изпробвам. Беше любов от пръв поглед и така вече 12 години", споделя шампионката.

Любов, на която, за жалост, в един момент трябва да се сложи край. Уроците, които Катрин научава от спорта обаче остават за цял живот.

"Знам, че ще дойде един момент, в който ще трябва да прекратя спортната си кариера, и не знам как ще се справя, тъй като в този момент шорттрекът е моят живот - неизменна част от мен. Научи ме, че човек е много по-силен, отколкото си мисли и че може да се изправи много пъти", споделя родната състезателка.

Като всеки един спортист, чаровната Катрин Маноилова също преминава през своите трудни периоди на пързалката, но точно в този момент се появява трикратната олимпийска медалистка Евгения Раданова.

"Точно тогава животът ми се усмихна и ме срещна с Евгения Раданова, и съм много благодарна, че ми подаде ръка, и отново заобичах шорттрека. Чувствам се късметлийка не само, че работя с такъв човек, а изобщо - че познавам такъв човек като нея. Самата комуникация е обогатяваща и съм сигурна, че това е повляло изцяло на какъв е животът ми днес", каза още Маноилова.

На младежките олимпийски игри през 2016 г. Катрин Маноилова печели два златни медала, но въпреки това е на мнение, че всяко състезание само по себе си е вълнуващо. 

От началото на календарната година състезателката взе участие на Европейското и Световното първенство по шорттрек. И на двата форума Катрин записа добри резултати, но въпреки това остава здраво стъпила на земята, за да постигне максимума.

"Аз винаги съм била много критична към себе си и видях много позитиви в тези състезания, но смятам, че има много какво да се работи и какво да покажа", споделя Маноилова.

На Катрин Маноилова ѝ предстоят изключително важни месеци, в които целта е квота на предстоящите зимни олимпийски игри в Пекин. Тя стои зад мотото "здрав дух, здраво тяло" и въпреки че се намираме в извънредна обстановка, призовава към по-активно спортуване.

Вижте повече в репортажа на Симеон Ичев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК