АИКБ: На предприятията не са изплатени средства за декември и януари

"Ще искаме удължаване на мярката 60/40", заяви Васил Велев

10.03.2021 | 21:45 Редактор: Искра Ангелова

Районните здравни инспекции ще могат да затварят бизнеси като противоепидемична мярка. Ще се справи ли бизнесът при още затваряне?

"Отговорността е прехвърлена на регионалните инспекции. Проблемът е, че при затваряне на бизнеси, действащата нормативна подкрепа не предвижда подкрепа нито за бизнеса, нито за хората. Това трябва бързо да се промени, защото е поместено за две седмици, но никой не знае дали ще са толкова", каза председателят на АИКБ Васил Велев в студиото на "Денят ON AIR".

Той сподели, че в понеделник е свикано заседание на Тристранния съвет за удължаване на срока на действие на мерките за подкрепа на заетостта и доходите на хората.

"Това е за мярката 60/40, предложението е да се продължи с 2 месеца - април и май. И съответно да се увеличи срокът за тази подкрепа от хората в затворените заведения, които са в неплатен отпуск. Сега лимитът е 60 дни за година, да се увеличи на 90", допълни Велев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му те ще настояват както за това, така и и за това да се ускори темпът на изплащане.

"За януари още не са изплатени средствата на предприятията. За декември също не са изплатени всички. Вярно, бързо беше разработена мярката и сравнително по-бързо, отколкото при първата вълна започнаха плащанията. Мерките за подкрепа на бизнеса при първата вълна за средните предприятия тепърва започват да се изплащат, а малките предприятия тепърва кандидатстват. Ние се стремим да изтеглим ликвидност от икономиката, вместо да я влеем", обясни експертът.

А според него това не предвещава добри резултати.

"До момента са изплатени само микропредприятията, които са от 3 до 10 хиляди. Там са изплатени малко под 200 млн. Изплатени са и секторни мерки за туристическите фирми - 10 млн. и 30 млн. за автобусните превозвачи. И неизвестно количество за затворените бизнеси при втората вълна", допълни Васил Велев.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК