Плевнелиев: ГЕРБ е в трудна позиция, има умора и изхабяване

Изтърканата фраза, че Делян Пеевски е всемогъщ, не отговаря на истината, заяви той

08.03.2021 | 14:30 Редактор: Таня Харизанова

"Като че ли с всеки следващ парламент ситуацията се влошава. Това се вижда и по начина, по който хората оценяват дейността на парламента, особено в края на мандата му. Като че ли всеки следващ парламент гони антирекорда по ниско доверие на гражданите. Голям проблем“. Това каза в предаването „Опорни хора“ президентът на Р България 2012 – 2017 г. Росен Плевнелиев като равносметка за работата на Народното събрание през последните 4 години.

Той обясни, че от една страна парламентът е мястото в една демокрация за политически сблъсъци. „Но парламентът трябва да бъде място и за идеи, около които да търсим консенсус. Това не ни се получава. Но не всичко беше толкова лошо и толкова негативно“, добави Плевнелиев.

Според президента, някои действия на нашия парламент са били в правилната посока. „Трябва да видим и доброто и лошото. Да, има ниско доверие в парламента, противопоставяне, политически партизански битки ежедневно, език на омразата, обиди се лееха... Но трябва да посочим и доброто. Най-важното за мен е осигуряването на разумен бюджет. Икономиката все още е в добра фаза, въпреки пандемията, която удари света, помощите за толкова много бизнеси, които бяха ударени, председателството на България на ЕС, позицията по спора със Северна Македония“, добави Росен Плевнелиев.

„И най-важното, понеже сега тръгваме към избори. Голямата тема следващия месец. За пръв път видях коалиция, която се роди в парламента и се зарадвах. И друго – приет бе План за действие, който бе публичен от първия ден“, каза президентът.

„Много е лесно да излезеш и да кажеш, всички са корумпирани, всички са мафия. Не, ти ми обясни, как ще пребориш мафията и корупцията. Обясни ми, какво искаш да постигнеш за България. Тези 30 партии и коалиции могат ли на разбираем език да обяснят на българина за какво се борят?“, попита риторично Росен Плевнелиев.

Според президента, политическа партия ГЕРБ е в трудна позиция, в трудна политическа ситуация. „Все пак е водеща политическа сила от 2006 г. насам. Това са много години, има инфлация, има умора, има изхабяване. Не е лесно на политическа партия ГЕРБ да запази лидерската позиция. Според мен печелившата формула е повече освежаване. Да се даде път на ново поколение млади хора. Можеше повече“, заяви Росен Плевнелиев и добави:

„Приятно съм впечатлен от листите на ДПС, където влязоха много млади хора. Не съм особено впечатлен от някои други листи“.

Росен Плевнелиев изрази позицията си относно липсата на Делян Пеевски в листите на ДПС.

„Очевидно ДПС през всичките тези години много добре знаят какво правят. Усещат пулса на времето. Считам, че това е правилно решение. Изтърканата фраза в България, че Делян Пеевски е всемогъщ, че той е зад всяко решение, зад всяка сделка, не отговаря на истината. Но това е друга тема. Този човек просто трябва да стои настрана. От друга гледна точка, в ДПС влиза ново поколение – образовани млади хора, с много езици. Това прави впечатление“, каза президентът Росен Плевнелиев.

Цялото интервю гледайте във видеото!

 

 

 


1
1 rate up comment rate down comment 0
NEW WORLD ORDER
преди 3 години
Няма никакво значение кой ще спечели тези избори,в които участват предимно путинистки партии и коалиции /освен 2-3 /, защото след края на предстоящата космическа война с враговете на Свободния свят и установяването от Джоу Байдън на Новия световен ред, тези избори ще бъдат обявени за не легитимни. В последвалите нови избори ще участват единствено тези 2-3 про-европейски партии и коалиции, защото другите ще бъдат поставени извън закона. Честито! Сигнализирай за неуместен коментар