Предизборната кампания започна: Кои имена останаха извън листите?

Новите лица са привлекателни, а старите по-скоро действат като товар за техния публичен образ", заяви социологът Яница Петкова

05.03.2021 | 19:47 Редактор: Радостина Димитрова

Знакови фигури и вътрешно опозиционни лица останаха извън списъците на част от партиите. От листите на ГЕРБ излезе бившия финансов министър Владислав Горанов и друг финансов авторитет Менда Стоянова. Няма го и близкият до премиера Красимир Велчев, както и ген. Константин Попов, който ръководеше комисията по отбрана в 44-тия парламент.

От сегашния кабинет на ГЕРБ единственият, който не е кандидат за депутатско място, е министърът на културата Боил Банов. Зам.-председателят на парламента Емил Христов и областният управител на Бургас Вълчо Чолаков също не са сред имената на сините. 

Сред червените заради вътрешнопартийни битки липсват имената на основните критици в БСП – Кирил Добрев и Жельо Бойчев, а в софийската листа отсъства Калоян Методиев.  В нея липсва и столичният ръководител на левицата Калоян Паргов, както и Дора Янкова и Драгомир Стойнев.

За първи път от листата на ДПС отсъства Делян Пеевски, който е депутат в три поредни мандата на Народното събрание. Изненада е и липсата на Камен Костадинов и зам.-председателят на парламента Нигяр Джафер.

"По-скоро го виждам като знак за желание за изчистване на образ, на имидж. Новите лица са привлекателни за избирателите, а старите по-скоро действат като товар за техния публичен образ", заяви социологът Яница Петкова. 

На нови фигури залагат почти всички. Някои познати офицери остават значими макар и извън шахматната дъска.

Други промени са свързани с вътрешнополитически битки. 

"Това, че определени знакови стари лица, също не е изненада, а по-скоро някакъв опит за консолидация в партията в нейния нов облик, който виждаме в последните месеци", каза още социологът.

Стратегията за замяна на една фигура с друга има една цел, независимо от цвета на играчите. А кой кого ще матира и с какви ходове ще стане ясно на 4 април. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК