Протест срещу закриването на 100-годишно училище във Варна

В него учат предимно деца от малцинствата

04.03.2021 | 20:00 Редактор: Искра Ангелова

Във Варна протестираха срещу събарянето на основно училище "Свети Иван Рислки". Бивши преподаватели и настоящи възпитаници се събраха пред сградата на Общината, за да изразят недоволството си от предложението.

Община Варна планира на мястото на сегашното училище да построи сграда за V езикова гимназия, която в момента дели терен с друго училище. Протестиращите обаче са недоволни от предложението. 

"Това училище има голяма история, направили сме много за него, направили са много за него и заслужава да съществува", каза Тенка Темелкова.

"Най – лесно е да разрушиш нещо, което е стогодишно и на негово място да изградиш нещо незнайно какво", категорична е Теодора Стоичкова.

Неда Доганова е ученичка в десети клас в "Иван Рилски". Според нея е неправилно да се събаря едно училище за сметка на друго. 

"Смятам, че е глупаво да изпращаш учениците в други квартални училища, защото не всеки родител има възможност преди работа да води детето си по другите квартали", коментира тя.

В училището, което тази година навършва 100 години, учат предимно деца от малцинствата. В момента се обучават 240 ученици, като паралелките намаляват през годините. От общинската администрация заявиха, че персоналът и учениците ще се прехвърлят в други съседни училища. 

Вижте повече в репортажа на кореспондентна ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК