Михов, ВМРО: Младото поколение много добре възприема патриотизма

Преди беше архаично да кажеш, че си патриот, смята зам. председателят на партията

03.03.2021 | 21:46 Редактор: Никола Симеонов

Дори на 3 март в публичното пространство отекнаха словесни престрелки между водещите политици в държавата. Президентът Румен Радев каза, че "властта отново се опита да постави под карантина националната ни памет". Борисов пък отговори, че "фактът, че тези, които го коментират са там, където искат и никой не ги е спрял, е показателен". И добави - "Такива лъжци, такива манипулатори".

"Метафорите са добър инструмент в реториката и политиката, но с тях трябва да се работи внимателно, защото острият тон може да бъде насочен в две посоки", заяви в ефира на "Денят ON AIR" зам. председателят на ВМРО доц. Милен Михов.

По думите му празникът трябва да бъде на "българското", а не на политиката. 

"Нашите водещи държавни мъже не успяха да свият партийните знамена и да застанат пред трикольора. На такъв ден не трябва да се прави политика", добави Михов.

Той смята, че за съжаление използването на най-светлите празници за политически цели е една от болестите на нашия политически живот. Попитан виновни ли са политиците той отговори:

"Всяка отговорност е персонална. Трябва да оценяваме персонално всеки в това измерение. Но повтарянето на толкова много грешки като че ли проявява симптом, който не носи добро за българското общество, за българската политика и за тези, които използват този инструментариум. Днес всички навсякъде бяха хора от най-различен "цвят". Те бяха излезли не за своите политически лидери, а за да отбележат светлата дата на Сан Стефанския мирен договор" 

Михов каза още, че днес трудно могат да се намерят консолидирани общества, като иронично посочи тоталитарното общество в Северна Корея като "консолидирано".

"Консолидацията се основава на общо сечение от културни ценности. Ние все още не можем да открием опорните точки, но днешният празник се явява един вид такава опорна точка. Това го нямаше преди 15 години. Има го българското самосъзнание и аз определено съм оптимист. Преди беше архаично да кажеш, че си патриот. Сега младото поколение е най-възприемчиво към историческите репери, които формират националната ни идентичност. Същото се вижда и на другите празници - на Гергьов ден, на Съединението и на Независимостта", каза председателят на ВМРО пред Bulgaria ON AIR.

Доц. Михов коментира и предстоящите избори

"Моето усещане е, че избирателната активност няма да се различава от предходните избори или ще бъде в едно обичайно за тенденциите избирателно тяло. Ще бъдем в рамките на нормалната избирателна активност. Високата избирателна активност винаги е била свързана с решения за драстична политическа промяна - първите избори след 89-та г., тези през 97-ма и при идването на Симеон II.  Хората станаха много по-прагматични в оценките си. Поколенията са други. Това е нормална промяна и развитие, което не трябва да ни впечатлява", допълни той.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК