Историк: На днешния ден трябва да се празнува, а не да се говори за политика

Има българи, които са готови да се жертват за родината, уверен е проф. Христо Матанов

03.03.2021 | 21:43 Редактор: Ралица Братанова

Днешният ден трябва да се празнува, а не да говорим за комплекси. Това заяви историкът проф. Христо Матанов в "Денят ON AIR".

"Основните окови сега са самоцензурата. След това самата действителност, свързана с информационните технологии, които създават нови зависимости. Оковите са много и човек трябва сам да се бори с тях. Това е хубавото", коментира той.

По думите му българинът иска всичко да става бързо, но в обществото нещата зреят бавно.

"Опълченците днес са във всички прослойки. Някои си задават вътре в себе си, дали публично "има ли хора, които да се жертват за родината сега". Има такива хора. Те не са колкото ни се иска, но не е малък процент", заяви историкът пред Bulgaria ON AIR.

Според него българинът гледа песимистично на нещата и трябва да се зареди с оптимизъм. 

"Много неща се забравят. Остават значимите. Ако гледаме от очите на настоящия човек, държавниците са лъжливи, крадливи, интриганти - удрят шамари, както Стамболов. Когато гледаш от разстоянието на времето в поколението обаче остава това, което е свършено, а не тези интриги", посочи Матанов.  

Историкът коментира и острите реплики, които политиците си размениха навръх трети март.

"На националния празник не трябва да се говори за политика. Обединението е, когато не се вика "оставка", а просто се съпреживява", категоричен бе той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК