Свобода: Празнуващи се събраха в Борисовата градина с народни носии

Традициите запазват българския дух, категорични са присъстващите

03.03.2021 | 17:50 Редактор: Никола Симеонов

Празнична атмосфера и в Борисовата градина - посетителите предварително бяха поканени да дойдат, облечени с народни носии и български знамена.

Нели не е родена в България, но споделя, че това е нейната родина. Почти 50 години живее тук, ходи на народни танци и бродира шевици. А отбелязването на днешния празник с фолклор носи различна емоция.

"Да се почувства духа на този празник, да има народни песни, танци, хора. С това показват вътрешното чувство. Всеки трябва да почувства този празник отвътре, защото той е много голям празник", споделя тя.

Музиката и доброто настроение неизбежно прерастват в патриотично хоро в Борисовата градина. 

"Хората идват основно, защото искат да им се вдъхне малко национално самочувствие. Искат да се гордеят, че са българи. Толкова са малко примерите, които можем да следваме в днешно време, и затова ги търсим малко в миналото", казва организаторът Ивайло Шопски.

Любовта към фолклора е в сърцето на всеки тук и е нужно съвсем малко, за да се разпали, казват хората. 

"Тук в Борисовата градина народът се събра, за да си отвори сърцето, защото на този ден, който е най-светият за мен заедно с 24 май, ние наистина сме българи, но защо трябва да сме само на тези двата дена, това нещо не ми е много ясно", споделя една от присъстващите.

А традициите запазват българския дух, категорични са присъстващите.

Вижте още в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 месеца
Имаме много хубави традиции и може да ходим с носии и да играем хорца когато си искаме и където си искаме. Сигнализирай за неуместен коментар