Честванията за 3 март започнаха с поклонение в София

Пред Докторския паметник бяха поднесени цветя в почит на загиналите медици в Руско-турската освободителна война

02.03.2021 | 14:03 Редактор: Здравко Черкезов

Честванията за националния празник - трети март - започнаха от днес в София. Пред Докторския паметник в столицата бяха поднесени цветя в почит на загиналите медици в Руско-турската освободителна война. 

В церемонията участие взе и вицепрезидентът Илияна Йотова. 

"В навечерието на Националния празник на България трябва да си спомним историята, но да мислим и за бъдещето. 3 март е празникът, лишен от политическа конюнктура, близък до сърцето на всеки българин. Венците и цветята ще бъдат положени. Но най-важно е всеки от нас да преживява празника през душата си с почит и памет към онези, които оставиха костите си по българската земя, за да можем днес да говорим на езика си, да имаме вярата си и да отглеждаме свободно следващото поколение на България. 3 март е денят, в който трябва да благодарим на всички, които вървяха заeднo с българския народ по пътя към свободата", изтъкна Йотова.

Част от мерките за сигурност за националния празник влизат в сила още от днес. Забранява се престоят и паркирането в части от паркинга на площад "Св. Александър Невски", а утре и на целия паркинг, както и в някои от близките улици.

Утре няма да може да се спира и на площад "Народно събрание". За трафика и движението по възловите кръстовища ще следят постове за контрол . 

Празничните церемонии започват от рано сутринта на много места в страната.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК