Ваксините пристигнаха: Извиха се големи опашки, малко дози стигат до джипитата

Голяма част от общопрактикуващите лекари не са получили заявените количества

01.03.2021 | 14:00 Редактор: Никола Симеонов

"Зелените коридори" на места пак са отворени, след като в страната пристигнаха закъснелите пратки ваксини на AstraZeneca и още от Pfizer. Има обаче едно условие - имунизират се хора, ако няма достатъчно чакащи от приоритетните групи.

В болница "Пирогов" от 9 часа сутринта започна имунизацията на хората над 65 години и тези с хронични заболявания. В 13 часа бе даден старт и на "зеления коридор". На опашката пред "Пирогов" имаше върнати хората от ВМА. Там "зеленият коридор" бе възобновен в 10 часа, но само за няколко часа ваксините бяха изчерпани.

Огромни опашки от чакащи да се ваксинират се извиха и пред единствения денонощен имунизационен кабинет в Пловдив. Причината - голяма част от общопрактикуващите лекари все още не са получили заявените дози ваксини. Но и бройките в денонощия кабинет се оказа, че са ограничени. 

За днес в кабинета имат дози за около 100 души. От последната доставка на  Пловдив получи 4700 броя ваксини, а желаещите са над 30 000 души.

Броят на наличните дози ваксини у нас е далеч по-малък от броят на желаещите да се имунизират срещу Ковид-19. А  денонощният кабинет за ваксинация в столичната болница "Света Анна" проработи само за няколко часа, тъй като ваксините свършиха. 

Десетки хора останаха да чакат, преди да разберат, че кабинетът е затворил.

Разочаровани днес ще останат голяма част от пациентите, които очакват да се ваксинират при личните си лекари, отново поради липса на ваксини. Общопрактикуващите лекари получиха до три флакона на човек, което е крайно недостатъчно. 

"Това са 30 дози, можем да имунизираме 30 човека. При една група от чакащи, както е при мен, от порядъка на 350 души, количеството е недостатъчно", заяви д-р Гергана Николова.

А при липсата на ваксини с приоритет за имунизация при личните лекари ще бъдат хората с хронични заболявания.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Отвратен
преди 3 години
Руските ваксини щяха да дойдат по- скоро.Ама нали трябва да се лигавим на американци и ойропейци.Междувпрочем, ние винаги се лигавим на някого. Сигнализирай за неуместен коментар