Автомати за 400 хил. лв. на БДЖ останаха без място за монтаж

Според експерти България изостава от европейските железници с между 15 и 20 години

24.02.2021 | 15:05 Редактор: Здравко Черкезов
Автомати за 400 хил. лв. на БДЖ останаха без място за монтаж

Автомати за електронни билети за БДЖ за 400 хил. лв. не е предвидено къде да бъдат монтирани. Това стана ясно от думите на д-р Людмил Иванов, председател на Асоциацията по железопътна сигнализация, автоматика, комуникация и индустрия и проф. Симеон Ананиев, Асоциация на предприятията в железопътния транспорт.

"Поръчката за над 400 хил. лв. е за 30 автомата за електронни билети. Но към момента са монтирани 18 и остават още 12 от тях. Проблемът при поръчката е, че не е предвидено къде точно да бъдат монтирани тези автомати", обясни д-р Любомир Иванов пред телевизия Bloomberg.

Двамата се обединиха около тезата, че България изостава от европейските железници с между 15 и 20 години, като страната има нужда от модернизация в сектора. 

Проф. Ананиев заяви още, че до 2030 г. всички жп линии в страната трябва да са снабдени с необходимите системи за безопасност и сигурност, като част от проект, който включва задължително изграждането на европейска система за управление на железопътния трафик.

"Това са системи, при които тотално се променя начина на организация и управление на влаковото движение. Всичко става автоматизирано. Но същата модерна техника трябва да бъде въведена не само в инфраструктурата, а също и при локомотивите", казва проф. Ананиев.

По думите му трябва да има комплексен подход, а у нас не се говори за обучението на кадрите и подготовката да работят с тези системи, което също е важна част от процеса.  

Четете повече в Bloombergtv.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК