Да плащаш за отрова: ВЕЦ е замърсил с манган водата в Брестовица

От ВиК предлагат решение - реализиране на дублиращи кладенци в рамките на съществуващата санитарно-охранителна зона

24.02.2021 | 13:45 Редактор: Ралица Братанова

Мини ВЕЦ е причинил замърсяването с манган на питейната вода в село Брестовица. В населеното място от вчера е обявено извънредно положение. Отчетените нива на отровното вещество във водата е стотици пъти над нормата.

Водата в Брестовица от почти година е негодна за пиене. Освен кафявия цвят, оказва се в нея има и манган. А когато водата започне тече отровното вещество е в пъти над нормата.

При нормални стойности под 50 единици, често манганът надхвърля 1000. За децата в детската градина и училището се носи бутилирана вода.

Местните настояват цената на водата да се преразгледа, защото не са съгласни да плащат за отрова. 

"Жителите на Брестовица не плащат за отрова. Няма как управител на ВИК да променя цената на водата", коментира Спартак Николов от ВиК-Пловдив.

Но от ВИК предлагат решение - реализиране на дублиращи кладенци в рамките на съществуващата санитарно-охранителна зона. 

"От днес се пуска процедура, която ще използваме и бедственото положение, за да ни даде възможност за съкратена процедура", заяви областният управител Дани Каназирева.

Докато проектът от идея стане факт, бедственото положение продължава. Според ВиК водното огледало на ВЕЦ-ът замърсител е няколко пъти по- голямо от разрешеното по проект.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК