fallback

Суджук от дивеч вкара петима в болница, заразили се с трихинелоза

Почти всички от село Брежани са консумирали от месото

22.02.2021 | 17:44 Автор: Ивет Арабова

Суджук от дивечово месо вкара в болница петима души след заразяване с трихинелоза. Пострадалите са компания ловджии от симитлийското село Брежани и техните семейства. От суровото дивечово месо е консумирало почти цялото село, разказва кметът Благой Стефанов, който е и ветеринар по професия. 

"Около 10 човека са в момента, при които е доказано, че са заразени. Те не са само ловци, има членове на техни семейства, има приятели, така че общо взето са всички местни. Практика е месото от дивите свине да бъде направено на суджук и на луканка. На всички е известно, че по този начин вътре остава паразитът жив, той не минава термична обработка и след това, когато го консумират хората в суров вид, се заразяват", обясни Благой Стефанов. 

"По наши данни 5 човека са заразени, с двама от които аз говорих, са в Инфекциозна болница в София, те всъщност са семейство - мъж и жена, които първи дойдоха да изследват суджука и мляното месо", каза д-р Дафинка Иванова от Агенция по храните-Благоевград.

От Здравната служба в Благоевград уточниха, че до момента са изследвани 29 души. Продължава и взимането на проби от възможни носители на заразата. 

"Опасността е голяма за здравето на хората, защото признаците са първоначално грипоподобни - мускулни болки, висока температура, може да се получи световъртеж, отпадналост. Тези трихинели по кръвен път могат да се разнесат, да стигнат до очите, до мозъка и са много тежки случаите, ако не се открие навреме", добави д-р Дафинка Иванова.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback