Опашки от желаещи: Как премина вторият ден от масовата ваксинация у нас?

Ген. Мутафчийски лично ваксинира желаещите във ВМА

20.02.2021 | 18:33 Редактор: Никола Симеонов

Опашки от желаещи да се ваксинират се извиха в цялата страна. От вчера, наред с първите четири фази от плана за имунизация, могат да се ваксинират и всички желаещи, които не попадат в определените групи. За целта са разкрити специални пунктове, а в болниците трябва да са осигурени зелени коридори за хората, които желаят да си поставят ваксина.

За втори пореден ден пред 5-тте имунизационни пункта на Пирогов се събраха желаещи да се ваксинират. Ваксинацията е за както за тези, които са от основните четири имунизационни фази, така и за хората, които не попадат в тях. За да координира процеса, на място беше и директорът на лечебното заведение. 

"Хаос няма, има разпределение, защото на 5 места в момента ваксинираме едновременно. Не можем да записваме часове. Часовете ще бъдат записвани, когато имаме много места, където да се прави така ваксинация и тогава да има едно равномерно разпределени", каза проф. Асен Балтов. 

Във ВМА лично началникът на болницата ген. Венцислав Мутафчийски се захвана да ваксинира желаещите. Сред имунизираните бяха актьори от театъра и киното.

"До този момент са дошли около 450 човека. Това е смесен поток", заяви Мутафчийски.

Здравният министър също посети някои от столичните имунизационни пункта. Такива има 318 в цялата страна, които работят през уикенда. Обмисля се и възможността за въвеждане на зелени коридори и през делничните дни. 

"Аз съм доволен от темпа на ваксинацията към момента. Постигаме добър резултат. В момента нямаме записване, тъй като е абсолютно излишно. На всяка една болница, където имаме ваксинационен център , всеки, който желае, може да отиде да се ваксинира. Информационната система за записването ще стартира може би на 3 март.", заяви проф. Ангелов.

А от софтуерната компания, която разработва програмата за личните лекари за въвеждане на поставените ваксини, опровергаха притесненията на общопрактикуващите лекари, че програмата няма да е готова до навреме. 

"Модулът е готов. Завършен е още в началото на седмицата, но както казах идват промени в изискванията , в начина на взаимодействие със сървърната част. Всичко това води до необходимост и до доработки и проверки в качеството на тестването. Трябва да гарантираме, че продукт без грешки е стигнал до лекарите. Нашите колеги и в момента работят и утре ще работят. Ще отреагираме на всички евентуални други промени. Масовата ваксинация при личните лекари ще започне от понеделник", заяви директорът "Развойна дейност" в "Контракс" Драгомир Манов.

Вижте повече по темата в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК