fallback

До 458 млн. евро за младите фермери

От кандидатите се изисква 36 месеца история преди подаване на проектното предложение

20.02.2021 | 17:21 Автор: Никола Симеонов

През тази година 458 млн. евро от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) ще бъдат насочени към земеделския сектор, младите фермери и малките стопанства.

Това беше одобрено по време на видеоконферентно заседание на Комитета по наблюдение на Програмата. Финансовият ресурс е предвиден за подмерките 4.1 "Инвестиции в земеделски стопанства“, 4.2 "Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“, 6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани“ и 6.3 "Стартова помощ за развитието на малки стопанства“, съобщават от Министерство на земеделието, храните и горите.

На заседанието са били обсъдени и актуализирани критерии за оценка по четирите подмерки, съобразени с предизвикателствата, пред които са изправени различните секторни производства и преработвателите на селскостопански продукти.

По подмерките 4.1 и 4.2 се въвежда изискване към кандидатите за 36 месеца история преди подаване на проектното предложение. Промяната ще допринесе за финансова стабилност на проектите, както и устойчивост и дълготрайност на реализираните чрез тях инвестиции.

За подмярка 4.1 максималният размер на допустимите разходи за един проект ще бъде до 1 000 000 евро при 50% интензитет на подпомагането или до 1 500 000 при 35% интензитет. Максималният размер на допустимите разходи за инвестиции в земеделска техника ще бъде до 250 000 евро.

Вижте още по темата в bloolbergtv.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback