5 г. от смъртта на Трифон Иванов, близки и приятели почетоха паметта му

Новият футболен терен във Велико Търново носи името на легендарния защитник

12.02.2021 | 19:18 Редактор: Ивет Арабова

В събота се навършат пет години, откакто Железния защитник Трифон Иванов не е между нас. Днес пред паметната му плоча във Велико Търново се събраха десетки негови приятели, близки и съотборници. 

"Той остави след себе си следа, като един невероятен спортист, като една личност, като един приятел, като един човек, който заслужава уважение, да го почетем”, каза бившият футболист Бончо Генчев.

"Такива хора са ценности и за това трябва да бъдат пазени спомените за тях. Това е ден, в който трябва да изразим почит към талантите на България”, отбеляза Весела Лечева. 

Най-големите успехи на футболния терен Трифон Иванов постига с националния отбор на България. Централният бранител изиграва 76 мача за представителния тим, в които вкарва 6 гола. Той има и основна роля за спечелването на заветното четвърто място на Световното първенство в САЩ, а през 1997 година класира отбора на Мондиал'98 във Франция след гол срещу Русия. 

"Аз си го спомням с много неща, които са останали дълбоко в душата ми. Един от футболистите, на които съм се възхищавал вътрешно. Когато излезеше на терена, хората си викаха, не знам какво представлява този човек навънка, защото в терена той гореше и където минеше не никнеше трева", сподели Георги Василев - Гочето. 

Великотърновци пазят паметта за своя бележит съгражданин. Новият футболен терен с изкуствено покритие след решение на Общинския съвет носи името на Трифон Иванов. Всяка година Община Велико Търново връчва и награда на негово име на млад футболист от школата на "Етър".

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК