Специалисти: Мерките, които се предприемат, няма да овладеят третата вълна

"Коронакризата се наблюдава, а не се управлява", заяви д-р Стойчо Кацаров

10.02.2021 | 17:40 Редактор: Искра Ангелова

В България пандемията се управлява по възможно най-добрия начин. Това заяви премиерът Борисов на среща с австрийския посланик и представители на австрийския бизнес. Но критика към здравните власти за овладяване на коронакризата продължават да отправят специалисти. Според д-р Стойчо Кацаров мерките, които се предприемат, не са адекватни и няма да доведат до овладяване на евентуална трета вълна.

Коронакризата се наблюдава, а не се управлява, твърди председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Кацаров.

"Управлението предполага да имаш план, да направиш прогноза и да изпревариш събитията, а в България имаме събития, наблюдаваме ги. Както е с тестовете - като се намалят, отваряме ресторантите, а като се увеличат - затваряме ги. Ние не предшестваме кризата, ние я следваме. Една от причините – липсата на информация за реалната ситуация в страната", заяви още той.

От Центъра за защита правата в здравеопазването изпратили запитване до здравното министерство каква част от хората са починали от Ковид-19 в болница и каква част у дома. От там не дават отговор и ги препращат към Здравната каса. 

"Към 20 декември имаше починали 6500 души от Ковид-19, според официалния Ковид портал. Но броят на починалите, според НЗОК, в болници към 20 декември е 7500, което е с 900 повече от общия брой, който показва Информационният портал. И тази информация за починалите не я знаем , а как да спорим колко са се срещали с вируса", подчерта д-р Стойчо Кацаров.

Според него здравните власти трябва масово да тестват за антитела, а не за вируса, както направи Германия.

"Този масов тест, който приложиха, се оказа, че броят на хората, които имат антитела, е 4 пъти по-голям от този по регистрираните PCR тестове. В България броят на тези, които не са регистрирани, е сигурно 10 пъти по-голям, не 4. Това може да се установи с такива тестове. Това с антигенните тестове е безсмислено, пари на вятъра. Няма да стане така, няма да се справим, ние не се и справяме и затова имаме най-много починали", категоричен е специалистът.

А в публикувания от здравното министерство проект за Национална здравна стратегия до 2030 година - няма нито една дума за Ковид-19, твърди още д-р Стойчо Кацаров. 

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК