Тома Биков: Ако ВМРО влезе в парламента, ще направим правителство

Депутатът от ГЕРБ с нова книга: "Българските революции". Преходът свършва около 2001 г.

08.02.2021 | 16:30 Редактор: Таня Харизанова

„Тези избори са редовни, не са нещо неочаквано, така че всяка партия е готова. ГЕРБ вече е във финалния етап на определяне на кандидатите и стратегията за предстоящата кампания. Аз съм почти сигурен, че ще се явим със СДС, смятам, че това е добре. Колкото до ВМРО – там има обмисляне на всякакви варианти. Предстои да видим, доколко това би могло да се осъществи. Те самите имат някакви въпроси за себе си, ние също“. Това каза в предаването „Опорни хора“ депутатът от ГЕРБ Тома Биков и допълни:

„През последните четири години работихме добре и с ВМРО, и с НФСБ, и с "Атака" работихме добре в началото, след това сме имали подкрепа в определени моменти“.

Тома Биков подчерта, че за пръв път от 2009 г. се завършва цял мандат, а „това е атестат, че сме постигнали диалог. С ВМРО не е имало преговори или условия от едната или от другата страна. Това е част от политическия анализ“.

На какъв принцип се редят листите в ГЕРБ?

„В момента вървят номинации на структурите, които ще приключат на 8 февруари“, уточни депутатът от ГЕРБ.

Относно ситуацията в Пловдив, където се очертава един лидерски дуел между Бойко Борисов и Корнелия Нинова, Тома Биков коментира:

„Двубоят ще бъде национален. Ние нямаме мажоритарни избори, като в Англия, да изправим единия лидер срещу другия. Резултатът в отделните региони е много близък до националния резултат – плюс – минус 2 - 3 %. Така че, ако спечелим изборите на национално ниво, то със сигурност сме спечелили и в 25-ти избирателен район, който е много силен, и в Пловдив, където на местно ниво управляваме доста време. Нищо извън нормата не се случва - нито в Пловдив, нито в други райони“.

По повод прогнозните данни на социолозите, Тома Биков е категоричен, че е рано да се гледа на социологическите проучвания като прогнози. „Това са моментни снимки на базата на твърденията на избирателите в момента“.

За следващия парламент можем отсега да кажем, че коалициите там ще бъдат много трудни. Защото има остра политическа конфронтация. След 4 април ще има формации, които няма да имат полезен ход. В това отношение ГЕРБ е в сравнително добра позиция. През последната година успяхме да не си изпуснем нервите, не сме обиждали политическите си опоненти. ГЕРБ няма да прави коалиция с БСП и ДПС. Виждам под някаква форма опит да се направи правителство между БСП и „Демократична България“. В ГЕРБ няма настроения, които да искат коалиция с „Демократична България“.

Труден ще бъде този парламент, смята депутатът от ГЕРБ. „Мисля, че ще се направи правителство все пак. За мен най-лошият вариант е експертно, програмно правителство, което не носи политическа отговорност.

Ако ВМРО влязат в парламента, с тях имаме пълна готовност да направим правителство“, очерта перспективите Тома Биков.

Според него, Румен Радев на този етап остава със сигурна подкрепа от Александър Томов и Мая Манолова.

Тома Биков издаде четвъртата си поредна книга. Това е дисекция на българските революции.

Книгата „Българските революции“ анализира Освобождението от 1878 г., 9 септември 1944 г. и 10 ноември 1989 г. и разбира се процесите, които произтичат от тях. Анализът сравнява началата на трите български държавности – Царство България, Народна република България и Република България.

„Търся сходствата и разликите, като сходствата са много повече от различията. С едно изречение – поуката е, че много често правим едно и също. Вкл. повтаряме едни и същи грешки. Ние наричаме революцията преход. Тя свършва около 2001 г. Сега живеем в период на стабилизация и стабилност.

Изводът е, че революцията свърши и победи!“, категоричен е в анализа си Тома Биков.

Цялото интервю гледайте във видеото!

 

 


2
0 rate up comment rate down comment 0
Радо
преди 3 години
Патриотите достигнаха дъното. Сега се молят за коалиция с ГЕРБ. Готови са на всичко, стига Симеонов и Каракачанов да станат депутати. Патриотично, нали?Какво свършиха патриотите за четири години във властта? Симеонов се разправи с майките на едни уж болни деца, Каракачанов стана рекламно лице на Била, Джамбазки кара пиян и хвърля бомбички по протестиращи, Бате Харо го извадиха с белезници от Агенцията за Българите в чужбина, а Карлос Контрера нарита бабичка в метрото. Аз си спомних само това ... Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Читател
преди 3 години
Държавата ни е най бедната в Европа и далеч зад континента.Един очилат хамелеон,като маг от тв предаването "Шесто чувство",с магиите си,говори за бъдещо управление на държавата.Групировката докарала над два милиона българи на прага за физическото оцеляване,трябва да отговаря за тъжното дередже на сънародниците си. Сигнализирай за неуместен коментар