fallback

Повече кандидат-студенти избират български ВУЗ-ове заради пандемията

С 40% по-малко ще изберат да следват в чужбина

08.02.2021 | 08:48 Автор: Ивет Арабова

Вече втора година образованието в света протича предимно онлайн. Това поставя въпрос пред зрелостниците дали да изберат обучение в чужбина, или да останат да учат в България.

Ако преди мечтата на дванайсетокласниците беше да отидат в европейски университети, сега по-предпочитани са българските висши учебни заведения. 

С 40% по-малко ще са българските кандидат-студенти в чуждестранни университети тази година. Това показват проучвания на консултантски агенции за образование в чужбина. 

За притесненията, свързани с кандидатстването и онлайн формата на обучение разказа учителят и класен ръководител на 12 клас в столичното 127-о училище Росица Дикова.

"Тревогите ми бяха миналата година, една по-дълга форма на онлайн обучение може и да демотивира учениците", смята преподавателят.

Според училищния психолог Емилия Сиракова, изолацията и онлайн обучението са се превърнали в стрес тест за учители, ученици и родители. 

В момента повечето университети в Европа са избрали да заложат на хибридно обучение. Пандемията доведе до бум на студенти в родните университети, отчитат от по-големите ВУЗ-ове у нас. Очакванията са тенденцията да се запази.

Вижте повече в репортажа на Емилия Ангелова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback