Първите дози от ваксината на AstraZeneca пристигнаха у нас

Втората доза трябва да се приложи между 4 и 12 седмици

06.02.2021 | 19:20 Редактор: Искра Ангелова

У нас пристигнаха първите 28 800 дози от ваксината на AstraZeneca. Те са поставени на съхранение в хладилната камера на "БулБио".

Листовката и кратка характеристика на ваксината на Oxford University/AstraZeneca срещу Ковид-19 са публикувани на интернет страницата на Министерството на здравеопазването.

Курсът на ваксинaция се състои от две отделни дози по 0.5 ml всяка. Втората доза трябва да се приложи между 4 и 12 седмици (28 до 84 дни) след първата.

"Това е третата разрешена ваксина. Тя е нова категория. През месец февруари се очакват още три доставки, като общият размер се очаква да бъде около 260 000 дози. Следващата седмица се очакват да пристигнат още 17 550 ваксини на BioNTech, а към средата на седмицата се очакват още 6000 дози от ваксината на Moderna, допълни Кирилов.

На  въпрос по отношение на използването на ваксината при хора над 55-годишна възраст, Богданов отговори: "В постоянна връзка сме с останалите колеги. През следващата седмица ще има по-ясни указания, тъй като анализираме информацията не само от ЕС, но и от Великобритания, където ваксинирането с нея стартира по-рано. Комитетът по ваксинация и имунизации на Великобритания препоръчва ваксината и за лица над 65 г. В следващите дни ще има указания и от наша страна, тъй като искаме да имаме картина от всички държави, където тя се прилага."

Снимка: Bloomberg.com.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК