Увеличаваме вноската в бюджета на ЕС, ще плащаме с 4,17% повече на година

Решението беше одобрено от Народното събрание

05.02.2021 | 18:58 Редактор: Радостина Димитрова

България увеличава вноската си в бюджета на Европейския съюз. За програмния период от 2021–2027 г. страната ни ще плаща средно с около 4,17% повече на година. Решението беше одобрено от Народното събрание. А темата стана повод за поредния спор между управляващи и опозиция.

Средствата, които страната ни плаща на Европа, но и тези, които получава станаха повод за политически престрелки между ГЕРБ и БСП. Опозицията обвини управляващите, че парламентът е принуден бързо да приеме промени.

"Вие се сърдите, критикувате, едва ли не ни обвинявате в антиевропейска политика. Вие го правите като отказвате диалог. Защо ние не проведохме дебатите по това решение на съвета? Съвсем нормално е в една европейска държава преди това се водят дебати", заяви Драгомир Стойнев от БСП.

"Категорично не приемам, че НС бяга от този дебат, не приемам, че решение е взимано от друг без това да е ясно", каза Менда Стоянова от ГЕРБ.

Напускането на Великобритания на европейското семейство и кризата породена от Ковид – 19 са сред причините страните членки да се налага да увеличат своите вноски към общността. Управляващите посочиха, че страната ни няма избор и трябва да подпише текстовете за увеличаване на вноската. 

В новия програмен период България е получавала и ще получава пъти повече от това, което прави като вноска в ЕС.

От БСП за пореден път поискаха премиерът да дойде в парламента именно заради темата с бюджета на Европа. И този път искането им не беше уважено.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК