Ситуацията в село Димчево остава критична, нивите заприличаха на езеро

От птичи поглед се вижда как водата е потопила някои от къщите до покрив

03.02.2021 | 17:50 Редактор: Искра Ангелова

Продължава да бъде критична ситуацията в бургаското село Димчево. 25 къщи са под вода, а 75% от земеделските площи са наводнени. Днес аварийно беше скъсана дигата на реката, за да се изтече по-бързо водата.

Ситуацията в село Димчево продължава да бъде критична вече 20 дни. От птичи поглед се вижда как водата е потопила някои от къщите до покрив, а нивите приличат на езеро. 

Снощи от "Напоителни системи" направиха пробив на дигата на река Факийска, за да може водата да се изтече към езерото "Мандра". Източени са вече милион и половина кубика, а нивото на водата е спаднало наполовина. 

"Поне 5-6 метра е смъкнала водата и вече не влиза в селото, като снощи до късно продължаваше да влиза. От мостчето надолу всичко беше залято", каза кметът на село Димчево Елена Атанасова.

Очаква се до няколко дни нивото на водата да падне, още и тогава ще се включат и аварийните помпи, които в момента са под вода. 

"Апелът ми е институциите, които отговарят за басейните, да направят обстойно обследване на района. Да се вземат мерки за почистване на речните корита, за поддържане на по-ниско ниво на яз. "Мандра"", призова земеделският производител Димитринка Маринова.

От областната управа вече са дали предложение до "Напоителни системи" за решаване на проблема с наводненията в Димчево.

"Да се преизчислят размерите на дигите, така че да бъдат завишени техните височини, също така почистване на речните корита на четирите реки, за да може проводимостта да е по-висока и оттокът да е по-бърз към езерото", коментира областният управител на Област Бургас Вълчо Чолаков.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК