Отпускат 15 млн. за справяне с последиците от бедствията

Министерството на регионалното развитие ще въведе система, при която датчици сигнализират за срутища

03.02.2021 | 14:15 Редактор: Радостина Димитрова

Близо 15 милиона за справяне с последиците от бедствията отпуска правителството. 5 общини получават финансовата помощ.

Премиерът Бойко Борисов е възложил на Министерството на регионалното развитие да въведе система, при която датчици, поставени на критични места, да сигнализират за срутищни процеси в страната.

"Със системата могат да се поставят датчици във всички такива критични места, а те са хиляди в България – и в Родопите, и в Рила, в Пирин, Стара планина. Навсякъде скатовете са огромни", отбеляза министър-председателят Борисов.

Според експерта по геотехника проф. Чавдар Колев 90% от свлачищата се дължат на човешка дейност, а не на природни явления. А властта реагира едва когато свлачищата тръгнат.  

"Не, не природата е виновна. За милиони години тази планина от дъжда щеше да е плоска", посочи проф. Чавдар Колев.

Според него свлачищата по пътищата се дължат на липсата на професионализъм.

"Дължи се на това, че изграждането на скални откоси в България, и особено през последните години, е безобразно, с абсолютно никаква техническа мисъл при проектирането и изпълнението. Тук формално е подходено и при проектирането и при контрола, няма кой да изисква, не съм убеден, че има и кой да знае какво да изисква по въпроса", обясни той.

Категоричен е - скалната механика като наука е пренебрегната. Не е подходено правилно при прокопаването на пътя и гърменето на скалите, което води до срутвания. И прави паралел с други държави като Австралия. Убеден е, че България изостава от добрия пример и новите технологии.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК