Ремонтират участък от АМ "Тракия" до края на март

Ще се следи за качественото изпълнение, а работата ще зависи и от времето

02.02.2021 | 13:47 Редактор: Юлия Христова

Започна ремонтът на втора отсечка от магистрала "Тракия". Ще продължи до края на март, налага се заради неравности по пътното платно.

Близо 4 години движението по 40-километров участък от магистралата от Чирпан до Стара Загора е ограничено до 90 км/ч. Движението се пренасочва по обходни маршрути.

Ремонтните дейности се извършват едновременно и в двете пътни платна на 16,5 километров участък от магистралата. След множество проби и анализ е станала ясна и причината за неравностите по магистралата.

"Дължат се на част от подпочвените води, които работят активно. За да се избегне това нещо, ние ще направим един водонепропусклив пласт под настилката чрез рециклирането, защото в момента подпочвените води нямат общо с геологията, която е правена през 2007 г.", каза инж. Даниел Иваничков от АПИ.

Неравностите изнервяха шофьорите през последните години и бяха причина за десетки инциденти. Ремонтът стартира с цялостно премахване на старото покритие на платното.

"Изпълнителят следва да премахне цялата асфалтова настилка, да възстанови 30 см от основния пласт от сортиран трошен камък, да го стабилизира, след което да се пристъпи към полагане на нови асфалтови пластове. Стабилизирането става със свързващо вещество", допълни Иваничков.

За всеки половин километър от магистралата ще се прецизира поставянето на нови покривни смеси

"Сместа е на циментова основа, тя се произвежда по рецепта специално за всеки един от участъците", обясни изпълнителният директор на "Автомагистрали" инж. Стоян Беличев.

Ще се следи за качественото изпълнение, а работата ще зависи и от времето.

Над 200 специализирани автомобила ще бъдат използвани в ремонта на проблемния участък. 

Вижте повече в репортажа на корспондетните ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК