fallback

Караянчева: Има опити за оправдаване на Народния съд

Председателят на парламента отдаде почит на жертвите на комунистическия режим

01.02.2021 | 10:25 Автор: Ивет Арабова

Председателят на парламента Цвета Караянчева отдаде почит на жертвите на комунистическия режим.

"С болка свеждаме глави пред паметта на погубените от тоталитарната репресия представители на интелектуалния, духовния и икономическия елит на България. Но и пред всички онези обикновени българи, чиито мечти, достойнство, бъдеще бяха прегазени брутално от една самозабравена върхушка, дошла на власт с преврат и лъжи", написа Караянчева в профила си във Facebook.

Председателят на парламента отбеляза, че колкото повече ни отдалечава времето от тези събития, толкова по-голяма става отговорността да ги пазим от забрава.

"Защото дори днес ставаме свидетели на опити за оправдаване на Народния съд и дори призиви да бъде повторен неговият пример. Защото само преди няколко месеца станахме свидетели на атаки срещу политически опоненти под формата на ковчези, черни чували и издигнати бесилки. Един от най-големите страхове на режима, чиито жертви почитаме днес, беше страхът от протести. Затова смазваше всичко, което дори далечно напомня на протест - от дължината на полите до дължината на косите. Едно от големите предимства на демокрацията е обратно - правото на протест, посочи още тя.

Караянчева призова, когато протестираме, "да не използваме образи от едно мрачно минало и похвати, напомнящи времената на безогледни политически репресии".

"Така вредим на себе си, на обществото, на каузите си, на историческата си памет. Нека продължим заедно да защитаваме демократичните ценности и човешкото достойнство, независимо от различията помежду ни", написа председателят на Народното събрание.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback