Бъдещето: Кога домът става умен

Калина Петкова, маркетингови проучвания и анализи, Schneider Electric България

31.01.2021 | 22:00 Редактор: Силвия Грозева

Умен става домът, когато има връзка между системите в него – всички кръгове на осветлението, отоплението с всички източници – климатик, подово, парно, също и вентилация, метеостанция, пръскачки, достъп, видеонаблюдането. Така постигаме не само управление, но и икономии на енергия и по-нисък въглероден отпечатък.

Любимото решение в един умен дом от потребителска гледна точка е управлението му. Възможността от конзола с 8+ функции да се командват пръскачки, щори, или дори цели сцени – например „сцена готвене“, която стартира кухнята, гаси осветлението в трапезарията, пуска телевизор или музика, всичко с един бутон.

Тенденцията е все повече хора да търсят такива решения.

В България има сегмент от потребителите, които се интерсуват от предимството на такива жилища. Има и финансов компонент, но водещо е желанието да се общува с технология и да се живее по интелигентен начин.

Какъв стил на живот си представяме – това е водещото при търсенето на умни домове сред големите крайградски имоти, така и в някои сгради в София със заложени такива системи Умен дом.

Екологичните ни ангажименти се проявяват чрез технологиите в дома, но и самите технологии възпитават човека.

Дори обикновен потребител в обикновен, неавтоматизиран дом може да следи потреблението с електромера и да развие съзнание за собствените си навици – да види кога са пиковете и какво може да оптимизира в тези периоди.

За развиване на усет към това какво потребяваме не е необходима толкова технология, колкото начин на мислене.

Система умен дом може да се изгради от цялостен вариант до интеграция на осветление с отопление и щори. Тя позволява базови икономии на енергия и повече комфорт.

Ползваме и отворен протокол KNX, който се ползва от много домакински уреди и клиентите могат да включат дори устройства на конкурентни компании в системата. Тя е абсолютно отворена и дава голяма гъвкавост и възможност да включват и бъдещи решения.

Бъдещето включва ключовите думи гъвкавост и персонализация – всеки да може да избира, да комбинира изборите си и да има възможност за персонализация. Например едно пространство, споделяно с няколко хора да се ползва от всеки според желанието му през неговия профил.

Проектът „Бъдещето: Домът“  се провежда със специалното партньорство на ОББ, Теси, Шнайдер Електрик, Бош и „Проект 80 Тинтява“.

Откъсът е част от специалния проект на Bulgaria ON AIR "Бъдещето: Домът" на 31 януари 2021г.

Можете да гледате целия запис.

 

 

 

 

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Georgi
преди 2 години
Още приложения на системите за умен дом https://s-solutions.bg/bg/blog/4-avtomatizaciya-na-doma-idei-za-umen-dom Сигнализирай за неуместен коментар