fallback

Бъдещето: Инвестициите в жилища

Борислав Гостев, управление на търговски партньори, ОББ

31.01.2021 | 21:30 Автор: Силвия Грозева

Българинът продължава да инвестира в собствено жилище.

Въпреки това „Моят дом е моята крепост“ и „българите инвестират в главно в собствени имоти или в депозити“ са клишета, опровергани в последните две години от наблюдения на сериозни инвестиции и в други продукти.

Социалната дистанция накара българинът да започне да търси пространството. Забелязахме засилване на търсенето на 3- и 4-стайни апартаменти, сериозно се засили търсенето на затворени комплекси и къщи в периферията на градовете, както и крайградски жилища.

Хората с по-малки бюджети започнаха да купуват панелни и ЕКП заради по-ниската цена, реалната използваема площ и това, че не плащат допълнително за общи части.

Миналата година отпускахме малко по-големи ипотечни кредити и постигнахме 12% ръст на средния размер на кредита от 95000 до 108000 лв.

По-голяма пенетрация имаме на застраховките живот, вероятно под влияние на ковид кризата. До 86% от кредитополучателите ни сключват застраховка Живот към ипотечния си кредит.

БНБ съобщи, че за миналата година има с 400 млн лв повече новоотпуснати кредити на целия банков пазар в сравнение с предишната – до 4 млрд лв новоотпуснати кредити за 2020г, при това въпреки пандемията.

При ипотечното кредитиране имаше изследване на Галъп в началото на пандемията, през април, според което българите бяха най-скептични за вируса. Щом разхлабиха мерките, хората се впуснаха да теглят кредити и да купуват имоти.

Имаме доста силен имотен и ипотечен пазар за 2020г.

Проектът „Бъдещето: Домът“  се провежда със специалното партньорство на ОББ, Теси, Шнайдер Електрик, Бош и „Проект 80 Тинтява“.

Откъсът е част от специалния проект на Bulgaria ON AIR " target="_blank">"Бъдещето: Домът" от 31 януари 2021г

 

 

fallback
Още от България
fallback