Доц. Михов: В Скопие има целенасочени действия срещу коли с българска регистрация

Депутатът от ВМРО смята, че съседката ни се стреми да повиши своята цена пред западните партньори

29.01.2021 | 20:37 Редактор: Никола Симеонов

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев връща програмите за изучаване на сръбски език и култура в училищата, премахнати през 2007 г. от ВМРО-ДПМНЕ. Оттогава сръбският не се изучава като избираем предмет. Последва остра реакция на вицепремиера Красимир Каракачанов.

"Срещу Ковид-19 ви изпратихме ваксина, но срещу "стокхолмския синдром“ няма открита ваксина, нито пък лекарство", заяви той. Темата коментира депутатът от ВМРО Милен Михов.

"Търсейки геополитическо сътрудничество и подкрепа от Белград, Скопие се стреми да повиши своята цена пред западните партньори и преди всичко пред САЩ. Ясно е, че Съединените щати имат ключова цел на Балканите да  постигнат онзи исторически компромис с Белград за неговото интегриране в Евроатлантическите структури и преди всичко в ЕС. Това може да е някаква подобна игра, но е твърде далеч от реалистичните пътища и реалистичната процедура“, каза Михов за предаването "Брюксел 1".

"Това не е в онзи стил, познат ни от историята или от спомените от Варшавския договор, от СИВ и реалния социализъм. Натискът ще бъде в двете посоки и мисля, че Скопие ще изпитва далеч по-голям натиск спрямо това, което ще бъде упражнено в България", прогнозира депутатът от ВМРО.

Той спомена, че имат информация от онзи ден за целенасочени полицейски действия срещу собствениците на автомобили с българска регистрация.

"В Република Северна Македония много хора управляват български автомобили, по-голямата част са български граждани, които имат български паспорти и лични карти и съответно управляват тези автомобили като български граждани. Факт е обаче, че тези проверки, насочени срещу нарушения на законите за движение по пътищата или за преминали срокове за технически преглед, гражданска отговорност и т.н., са само оправдание. За обществото това е ясна демонстрация на сила, че не може да се търпи българско присъствие в този регион", категоричен е в оценката си Милен Михов.

Цялото интервю гледайте в предаването "Брюксел 1“, събота, от 17.30 часа!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК