Пандемията принуди редица малки фирми да обявят фалит

Противоепидемичните мерки подействаха фатално за някои бизнеси

28.01.2021 | 18:48 Редактор: Ралица Братанова

Моловете и търговските центрове отварят от началото на февруари. Но това няма да важи за всички. Редица обекти въобще няма да отворят врати, защото са преустановили бизнеса си.

Кризата около Ковид-19 се е отразила и върху търговците на дребно. Противоепидемичните мерки подействаха фатално за някои малки фирми. 

"Информацията, която имам е, че между 10 и 15% вече са фалирали", посочи Манол Гогаджиев - председател на Българската асоциация на ритейл центровете.

Рени Хаджиева е имала възможността да работи в последните месеци. Но въпреки това затваря един от обектите си заради липса на клиенти. 

"3 продавачки бяха, едната се пенсионира, другата - съкратихме. Остана 1 момиче. Даже и на нея се затрудняваме да плащаме заплата, осигуровки, които никак не са малко", споделя тя.

Друг проблем, който изтъкват от ритейл асоциацията е, липсата на възможност за подновяване на стоката. Търговците споделят, че това е изключително важно за бизнеса и клиентите.

Алтернатива е електронната търговия. Някои затворени обекти са използвали физическите си магазини като логистични центрове.

"Печалбите не могат да достигнат печалбите и оборот, които са били преди пандемията, но със сигурност поне е глътка въздух за бизнеса, който все пак успява да реализира някакъв оборот и някакви печалби на фона на много други, които не могат да оперират по друг начин", коментира e-commerce експерт Никола Илчев.

Според бранша търговските обекти успяват да осигурят безопасни условия и взимат предвид всички предписания на здравните власти.

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК