Без депониране на био и годни за рециклиране отпадъци след 2030 г.

Това предвиждат промени, предложени от МОСВ

27.01.2021 | 10:00 Редактор: Ралица Братанова
Без депониране на био и годни за рециклиране отпадъци след 2030 г.

Разделно събрани отпадъци, годни за рециклиране, както и био отпадъци, няма да могат да се депонират след 2030 г. Това предвиждат промени в наредбата за условията и изискванията за изграждане и експлоатация на депа и други съоръжения и инсталации за оползотворяване и обезвреждане на отпадъци, предложени от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Предложенията за поправки са във връзка с промени на европейска директива, която забранява депонирането на рециклируеми отпадъци и ограничава депонирания боклук до 10% от общото количество отпадъци към 2035 г. Европейските законодатели обаче са дали възможност този срок да бъде отложен с 5 години, ако към същата година съответната държава членка е постигнала 25% намаление на депонираните отпадъци, предава Investor.bg.

България закъсня с въвеждането на тези изисквания в законодателството, заради което Европейската комисия уведоми през миналата година екоминистерството, че страната ни е заплашена от наказателна процедура.

Текстовете са публикувани за обсъждане на портала за обществени консултации strategy.bg. Крайният срок за подаване на становища е 26 февруари.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК