Сняг и навявания: Тежка е пътната обстановка в страната

Най-много е натрупало в проходите в Стара планина

26.01.2021 | 17:39 Редактор: Ивет Арабова

Снеговалежът в Северозападна България бързо усложни пътната обстановка. Закъсаха тежкотоварни камиони, а шофьори се оплакаха, че пътят не е почистен. 

"Зимата ни изненада, изчистили са пътя. За Чирен съм тръгнал за кариерата, но няма шанс да стигна. Чакам да дойдат да ме дръпнат. Пътното е виновно, че не са си изчистили пътя. От половин час съм аварирал. Не мина машина за разчистване, както и да опесъчи", коментира шофьорът Христо Върбанов.

Фирми се оплакаха, че губят пари заради закъсалите камиони.

"Това е загуба на пари, имам заявки в момента. Спираме много бизнеси, в момента ние изливаме бетон 280 кубика, а не мога да докарам инертни материали, а не е нещо, което може да се спре", каза Николай Вълков.

Снегът стана причина и за няколко катастрофи с материални щети. На пътя Враца-Криводол се удариха ТИР и лека кола. Шофьорът на камиона спрял в пътния банкет, за да сигнализира на телефон 112 за непочистения път. Тогава движещият се насреща лек автомобил поднесъл и се ударил челно в ТИР-а.

Граничен пункт "Станче Лисичково" вече е отворен, след като беше затворен заради снеговалежа, съобщиха от АПИ. Колоната от камиони, която се е образувала там, е около 500 метра. Заради снеговалежа се усложнява обстановката в Смолянско.

"На "Петрохан" е най-сериозно, както и на Прохода на Републиката – снегът е с интензивен обем, техниката там успява да се справи, като нямаме сигнали за ограничаване на какъвто и да е вид движение, било то тежко или леко", обясни и.д. директор "Поддържане на пътната инфраструктура" към АПИ инж. Даниел Иваничков.

От Пътната агенция призоваха шофьорите да тръгват подготвени на път и напомниха, че ако се наложи, движението ще бъде ограничавано за снегопочистване. 

"Ние сме готови за бъдещо усложняване от гледна точка на техника, ресурси, имаме необходимата организация за следене на пътната мрежа и обработка", подчерта инж. Иваничков.

Преди обяд Ришкият проход беше временно затворен, след като ТИР изсипа няколкостотин килограма арматурно желязо. Над 120 снегорина отговаряха за пътната мрежа в столицата. Един от тях управлява Петър, според когото работата не е никак лесна. Според него често има несъобразителни шофьори, които не оставят достатъчно пространство, за да има възможност да мине греблото на снегорина. 

"По-старите, има и жени много културни шофьори, ама малко са - това са единици. По-старият шофьор и път ще ти даде, а не като таксита, всичко гони, бърза", смята шофьорът на снегорин Петър.

И през нощта в столицата ще останат дежурни екипи заради продължаващия снеговалеж и понижаване на температурата. 

"Фирмите имат готовност да подадат и допълнително машини, ако се наложи това", подчерта началникът на отдел "Опазване на околната среда" към Столичния инспекторат Стефка Анчева. 
 
От Столичния инспекторат напомниха, че е задължение на собствениците да почистят снега пред домовете си. През нощта снеговалежите ще продължат, а температурите падат. Валежите ще се изместят на изток, там е обявен и оранжев код за опасни снеговалежи. За Централна България е обявен жълт код за опасно време.

Вижте повече в репортажите на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК