Проф. Ива Христова: Няма данни, че новият щам протича по-тежко и с повече смъртност

Ще има ли справедлив достъп до ваксини или богатите страни ще са с предимство?

25.01.2021 | 14:00 Редактор: Таня Харизанова

Ще има ли справедлив достъп до ваксини или богатите страни ще са с предимство - това обсъждаха на онлайн срещата си евролидерите. Какво представляват паспортите за ваксиниране, какво означава сертифицирането на ваксинацията в рамките на съюза и защо всички групи в ЕП настояха ЕК да даде прозрачност на договорите с производителите - говорим с евродепутата Андрей Ковачев. А за новия щам, доколко опасен е той и засечен ли е в България - разговаряме с проф. Ива Христова, зам.-директор на НЦЗПБ.

Лидерите на страните от ЕС обсъдиха мерките срещу пандемията и решиха да бъдат приложени ограничения за несъществените пътувания и те да бъдат крайно непрепоръчителни. Пътуванията трябва да бъдат само с основателна цел. ЕК ще предложи мерки за границите, така че да се избегне безцелното им затваряне, съобщи Урсула фон дер Лайен. Засега сертификатите за ваксини няма да се използват като разрешителни за пътуване. За това се разбраха европейските лидери по време на видеоконферентна среща на върха, с основна тема - борбата с Covid-19 и новия щам.

"За новата вариация на Ковид 19 у нас има косвени доказателства и съмнения, но за самото доказателство се изисква същия метод, с който новата вариация е открита - целогеномното секвениране. Това вече се прави в Националния център по заразни и паразитни болести, където имаме и експертите, и апаратурата," каза проф. Ива Христова в предаването „Брюксел 1“. "Оповестеното от „Пирогов“ засичане на новата вариация на Ковид-19 и у нас са предварителни данни. За да се докаже този факт, трябва да се приложи целогеномното секвениране, което е много работа. И въпреки това в следващите дни ще има новина“, добави проф. Христова.

„Става дума за такива особености, които дават преднина на притежаващите ги вируси в проникването в организма. Т.е. няма данни, че протича по-тежко, напротив, смята се, че няма нито по-тежко прекарване, нито с повече смъртност. Но, категорично много повече се разпространява, тъй като по-лесно прониква в организма. Именно това огромно разпространение, което придобиха тези варианти, създава тревога и налага някакви ограничителни мерки докъдето можем да го спрем“, даде подробности експертът.

В същото време в Западна Европа виждаме увеличаване на рестрикциите.

„Защото, дори и това бързо разпространение без по-тежко протичане създава огромни проблеми. На първо място – в болничната система, в която дори и модерни болници в Германия вече са в невъзможност да приемат и да обслужват всички болни. От друга страна – смъртността не е качена“, уточнява проф. Христова.

„Дори и при същия процент на тежест, колкото и той да е нисък, при огромен брой пациенти скача и общият брой на хора с тежко протичане на заболяването и съответно починали. Затова Великобритания в момента води класацията на най-много заболели и най-голям брой починали. Но не защото процентът е качен, а защото изходният брой е много висок“, коментира проф. Ива Христова, зам.-директор на НЦЗПБ.

Целите интервюта гледайте в предаването „Брюксел 1“ в събота, 23 януари, от 17.30 часа!