Камелия Тодорова: На българската сцена има некачествена музика

Защото е между рап и чалга!

25.01.2021 | 15:30 Редактор: Таня Харизанова

На 21 януари Камелия Тодорова имаше рожден ден - време за равносметки.

„Радвам се, че мина радостно, с много цветя, които не очаквах. Всъщност аз работех целия ден, имах лекции със студентите. Нямах време да си сипа чаша вино и да си кажа „Наздраве!“ на себе си. Това каза за празника си в предаването „Опорни хора“ Камелия Тодорова, джаз иконата на България.

„Сега сме към края на семестъра, студентите трябва да подготвят материал, да го изберем, да го запишат на видео, което е доста работа. На тях въобще не им е скучно, даже сега лекциите са по-дълги. При пеенето няма групови лекции, а индивидуално обучение – с всеки се занимавам поотделно. Часовете са кратки. Така че, един ден отива целия в лекции“, разказва за преподавателската си дейност певицата.

Какво взе пандемията от нас? „Сложно, не можеш да мръднеш никъде, не можеш да се виждаш с никого, трябва да се пазиш – този заразен, онзи в карантина... Аз не изпитвам страх, а по-скоро ми е неприятно това осамотяване. Защото сме свикнали на социални контакти, на срещи „очи в очи“, а не само екрани, телефони.. Не съм любител на електронното общуване“, признава кралицата на джаза.

Времето, в което живеем е предизвикателство, добавя певицата. „Но, кажете ми, как можем да се обичаме, без да имаме контакт? Това е доста трудно. Говоря за обич, като широко понятие! Най-трудно ми е да обяснявам на студентите, че трябва да има чувства в песента. Че ако застане на сцена, трябва да си представя погледи, да си представя, че разказва нещо на някого. Някои студенти с въображение успяват, някои не“.

Пандемията и музиката. „В момента на световната сцена всички са притаили дъх. Всички са в очакване - а, да се отвори, обаче се появяват „чичковците“ на екраните и казват „не“! Всички са със затаен дъх, в смисъл, всеки се опитва да снима нещо, да продуцира нещо, обаче нагласата е много трудна“, разказва джаз певицата.

Камелия Тодорова е убедена, че "на българската сцена има ниско ниво, некачествена музика. Тя е по-некачествена дори от рападжийската музика. Защото е между рап и чалга. Има отделни лица, които стават за слушане. Но масово не ми харесва“, признава Камелия Тодорова.

Цялото интервю гледайте във видеото!