Дребният бизнес към Борисов: Ще работим 5 дни и с намалено време - само ни отворете

Рая Попова: Между 10 и 15% от търговците на дребно у нас вече фалираха

25.01.2021 | 11:04 Редактор: Никола Симеонов
Дребният бизнес към Борисов: Ще работим 5 дни и с намалено време - само ни отворете

"Готови сме да работим пет вместо седем дни в седмицата, с намалено работно време. Само ни отворете". Това заявяват от Българската Ритейл Асоциация (БРА), която обединява над 100 представители на търговията на дребно у нас. 

Около 85% от магазините на членове на БРА са затворени. Голяма част от тях нямат и нито един обект извън търговски център. Заради ограничителните мерки секторът за търговия на дребно е загубил стотици милиони левове, се казва в позицията на БРА.

Асоциацията изпрати отворено писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, министъра на финансите Кирил Ананиев и министъра на икономиката Лъчезар Борисов с апел за спасяване от фалит на сектор търговия.

В писмото си затворените бизнеси настояват за „незабавно отваряне на търговските центрове“, за да може „поне оцелелите да се опитат да завъртят колелото отново“. БРА посочва, че търговският сектор осигурява голяма част от  приходите на държавата във вид на данъци и осигуровки. 

„Между 10 и 15% от търговците на дребно у нас вече фалираха“, коментира Генералният секретар на БРА, Рая Попова, .

"Ако продължаваме така, ще има още много фалити. От данъкоплатци, съвсем скоро всички ще станем посетители на бюрата по труда", посочва тя.

От организацията настояват за преразглеждане на досегашните мерки и незабавно изплащане на помощта, колкото и малка да е тя. Те твърдят, че търговците, подали документи още в първия ден от отварянето на програмата 10%, например, все още не са получили нито един лев помощ.

Сектор търговия на дребно осигурява прехраната на близо 300 000 души в страната. От БРА уверяват, че магазините може да се подготвят да отворят в рамките на 2-3 дни.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 месеца
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 месеца
Горките хора! В същото време, Джъмбо, където хората си ходят по главите е отворен! Как е възможно??? Сигнализирай за неуместен коментар