Бум на фалшивите новини по време на пандемията

Как да се предпазим от дезинформация?

28.01.2021 | 18:35 Редактор: Калина Донкова

Пандемията се оказа благоприятна среда за фалшивите новини у нас и по света. В интернет простраството всекидневно се обсъждат коспиративни теории и вярвания, а голяма част от тях срещат хиляди привърженици. Експерти твърдят, че фалшивите новини целят да манипулират общественото мнение и да създадат условия за печалба.

Във връзка с проблема Европейският съюз предостави обективна и надеждна кампания свързана с COVID-19 и ваксините. Текстовете са публикувани в специалноза целта създаден сайт за преодоляване на проблема с дезинформацията още през март 2020 г.

Специалисти в областта съветват да проверяваме написаното преди да се доверим. Затова препоръчват да следваме няколко стъпки, сред които да проследим достоверността на източника, да ползваме повече от един източник, да потърсим документи свързани с темата като доказателство. Ключов елемент на фалшивата новина е ексклузивността и разминаващите се твърдения.

Можем ли да бъдем сигурни в информацията, която четем в интернет и защо наблюдаваме бум на фалшивите новини по време на пандемията? Разговор по темата с журналистите Георги Марчев и Мина Киркова в предававането ,,Директно'' по Bulgaria ON AIR. Двамата са част от екип журналисти, които си поставиха за цел да проучат първоизточниците на фалшивите новини.

Вижте повече във видеото.