Кампания разяснява правата на българските деца в чужбина

Инициативата ,,Останете заедно‘‘ е проект на Министерството на правосъдието

21.01.2021 | 19:05 Редактор: Калина Донкова

Информационна кампания цели да помага на български деца и техните семейства в чужбина. Инициативата ,,Останете заедно‘‘ е организирана от Министерството на правосъдието.

Кампанията предвижда да увеличи информираността на родителите относно правилата и законите, свързани със закрилата на техните деца в различните държави.

,,Останете заедно‘‘ се организира заради зачестилите случаи в последните години на наложени мерки за закрила от социални служби в чужбина, свързани с българи, живеещи извън нашата страна.

В кампанията се включват Министерството на правосъдието, Министерството на външните работи, Министерството на труда и социалната политика и Държавната агенция за закрила на детето. Информацията, която предлага инициативата, може да бъде видяна на сайтовете на институциите, електронни портали, посолства и консулски служби на България.

Кой отговаря за българските деца в чужбина и кога едно дете се намира в риск? Разговор по темата с Милена Първанова от дирекция “Международна правна закрила на детето и международните осиновявания” в предаването ,,Директно‘‘ по Bulgaria ON AIR.