Алибегов: Не разбираме разликата между ресторант в хотел и такъв на улицата

На 27 януари ресторантьорите излизат на протест под надслов ,,Марш към свободата‘‘

21.01.2021 | 18:15 Редактор: Калина Донкова

Учениците между 5 и 12 ще се върнат в училище от 1 февруари. Класовете ще се редуват на ротационен принцип. Това стана ясно днес по време на традиционния в четвъртък брифинг на Националния оперативен щаб.

Отварянето на заведенията, търговските центрове и моловете остава под въпрос. Премиерът Бойко Борисов обяви, че решение за тези сектори ще се съобщи в края на месеца на база заболеваемостта у нас. Причина за това се явява очаквана вълна на новия щам на коронавирус в страната.

Междувременно от Сдружението на заведенията собственици на заведения (СЗБ) и Българската асоциация на заведенията (БАЗ) обявиха национален протест на сектора на 27 януари под надслов ,,Марш към свободата‘‘. Искането на браншът е да може да започне работа с цел запазване на бизнеси и работни места след многократното променяне на дати и обещания от страна на държавата.

 В тази връзка редица ресторанти смятат да отворят обектите си от 1 февруари, независимо от очакваното решение по въпроса в края на януари. Заведенията ще заработят в знак на протест и при спазване на всички противоепидемични мерки и ограничения, категорични са ресторантьорите.

,,Нощните заведения от 27 октомври са затворени, а ресторантите и кафетата от 28 ноември. Както помните тогава не е ставало дума за протести, бройките бяха високи, хората изплашени, ние веднага се съгласихме да затворим с цел лекарите да имат време да реагират‘‘, това обясни Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията в предаването ,,Директно‘‘ по Bulgaria ON AIR.

Според Алибегов при отваряне сега, бизнесът ще се съвземе едва през април: ,,Идеята ни беше да отворим, за да се завърти колелото и да можем да плащаме заплати. Хората стоят трети месец на неплатен отпуск.‘‘

 ,,Бройките станаха далеч по-ниски и ние очаквахме на 21 декември да можем да работим. Тогава се оказа, че само ресторантите в хотелите могат да бъдат пуснати и се съгласихме като браншова асоциация. От тогава бройките само и единствено падат и след срещата със здравния министър, той ни обясни, че не иска да бъдем отваряни. Така и не можем да разберем каква е разликата между ресторант в хотел и такъв на улицата‘‘, добави още той.

Алибегов подкрепя тезата, че няма логика в датата 18 февруари, обсъждана от властта и добавя, че има смисъл браншът да отвори на 1 февруари или на 1 март.

Повече по темата вижте във видеото.