Мобилни урни и секции - как ще гласуват карантинираните?

Правната комисия в НС прие на първо четене промените в Закона за извънредното положение

20.01.2021 | 23:00 Редактор: Калина Донкова

Карантинирани и хоспитализирани от Ковид-19 да могат да гласуват на предстоящите парламентарни избори. Промените бяха приети на първо четене от парламентарната правна комисия. Текстовете са заложени в Закона за извънредното положение.

Правото на глас при тези случаи ще се упражнява с помощта на подвижни урни или отделни секции в лечебните заведения. Досега с подвижна кутия можеха да гласуват само хора с трайни увреждания.

В гласуването бяха отчетени 14 вота "за" и 7 "против", като една трета от депутатите, които не застават зад измененията, са представители на БСП. Според социалистите текстовете са неясни и трябва да бъдат преработени.

Предложението беше внесено от ГЕРБ  и "Обединени патриоти" преди дни. Приетите изменения предвиждат Централната избирателна комисия да изготви специални правила за гласуване на лицата, които към на датата на парламентарния вот са поставени под карантина или са хоспитализирани от коронавирус.

Право на глас ще имат и граждани на страната с изтекли документи. Президентът на България Румен Радев издаде указ за насрочване на изборите за народни представители на 4 април 2021г. 

Междувременно от управляващата партия ГЕРБ отказаха поисканите от БСП промени в Изборния кодекс. Те обхващаха гласуване по пощата, видеонаблюдение в изборните секции и онлайн преброяване на бюлетините и изборните протоколи, както и премахване на ръчното броене на машинния вот.

Въпреки това от опозицията заявиха, че още утре ще внесат промените за гласуване относно видеонаблюдение при преброяването на бюлетините.

Как да разчетем промените и кой ще гарантира прозрачността? Разговор по темата Ваня Нушева с преподавател по ,,Изборен процес‘‘ в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR.