Критерият за уседналост става водещ за детска градина, отпадат таксите за някои

Обмислят въвеждането на система за електронно кандидатстване на първокласниците

21.01.2021 | 14:07 Редактор: Искра Ангелова

Критерият за уседналост ще дава повече точки за прием в детски градини от тази година. Това обяви зам.-кметът по образованието Тодор Чобанов.

Обмисля се и въвеждането на система за електронно кандидатстване на първокласниците.

"Преди 2 години Общинският съвет прие увеличаване на тежестта на критерия за адреса. До момента децата получаваха 3 и 2 точки, като 3 точки получаваха за постоянен адрес на един от родителите, а 2 точки за настоящ адрес. От първото генерално класиране май месец - ще получават максимално 4 и 3 точки, като 4 ще получават за непроменян повече от 3 години постоянен адрес, а 3 точки ще са за непроменян повече от 3 години настоящ адрес", заяви той.

Родители обаче смятат, че промяната в критерия няма да доведе до положителен ефект върху броя на приети деца. 

"Моята любима фраза при промяна на точките е, че общо взето се прелива от пусто в празно. Докато няма осигурен брой места от Столичната община, както и да се променят точките все един и същ брой деца ще бъдат приемани. Ето, на последното класиране има над 10 000 деца, които са останали извън класиранията", коментира Вероника Бенчева.

Изцяло ще отпаднат и таксите за някои деца, които отговарят на определени социални критерии. Работи се и по новия механизъм за финансова помощ на родители на деца, които не са приети в общински детски градини. Заложените критерии са шест, като например общината да не е предложила равностойно място в района и да са записани в частно учебно заведение. 

"Има неща, които трябва да се изчистят и които чисто административно и нормативно трябва да бъдат правилно уредени, така че да не са в ущърб на родителите. Бих призовала хората да пуснат мненията си в портала на Столичната община, защото точно затова наредбата е качена там, за да се направи обществена консултация", призова още Вероника Бенчева.

Очаква се в края на март да бъдат обявени свободните места за първото класиране, което е на 14 май, а родителите ще могат да кандидатстват до 7 май.

Вижте повече в репортажа на Натанаил Раичков.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК