Ресторантьори готови да последват италианците: Ще отворят ли въпреки мерките?

Това е геноцид. Не знам за какво здравеопазване говори министърът на здравеопазването, каза председателят на БХРА Велико Търново

20.01.2021 | 19:15 Редактор: Радостина Димитрова

Спорът между държава и ресторантьори продължава. Министерството на здравеопазването не подкрепя искането им да подновят работа от 1 февруари. Това заяви във Велико Търново здравният министър. А хотелиерите са готови на крайни действия.

Владислав Арсов тегли кредит, за да отвори заведение. В момента вече е в безизходица и е готов да последва италианския пример - да отвори, въпреки забраната.

"Мислил съм си не веднъж да го направя, но ако никой не ме последва, единствено аз ще бъда потърпевш от цялата ситуация. Ако и другите ми колеги от бранша се съгласят, бих до направил, да", заяви Владислав.

А според здравният министър към момента приоритетите са други.

"Във война сме, а една война не се печели с инат. Следващото, което ще освободим, ще бъде спортът и културата. Когато отворим тези браншове, минат 2 седмици, в които да наблюдаваме каква е тенденцията, тогава идва редът на ресторантите, на заведенията, това означава 18 февруари", коментира проф. Ангелов.

Загубите за заведенията са големи. Увеличава се и списъкът на тези, които няма да отворят изобщо след втория локдаун. 

"Нашият бранш от локдаун, вече е в нокдаун. Скоро, когато ни отворят ще има и доста фирми и заведения, които ще бъдат в нокаут. Те просто няма да се възстановят и няма да започнат работа", каза председателят на БХРА Велико Търново Петър Стефанов.

А плащанията по помощните мерки от държавата все още се бавят. До момента са изплатени 24 лева за 1 работен ден през ноември.

"Това е геноцид. Не знам за какво здравеопазване говори министърът на здравеопазването, при положение, че тези хора нямат пари да си купят лекарства, нямат пари за храна. Как могат да бъдат здрави тези хора? Това са 200 000 души млади, които имат неотложна необходимост веднага да им бъдат изплатени някакви пари", посочи Стефанов.

Ресторантьорите се притесняват, че персоналът им вече се е преориентирал към други професии и когато отворят много трудно ще си намерят работници. 

Ако скоро няма яснота кога ще отворят заведенията, от бранша са готови на крайни действия. 

"Или да ни отворят на 1 февруари, или просто най-вероятно ще пристъпим към варианта, който направиха италианците", заяви председателят на БХРА Русе Красимир Иванчев.

Макар и с малко, доставката на храна до дома и офиса спасява донякъде ресторантите. Кафенетата обаче нямат такъв вариант за работа.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК