Нови партии със стари играчи: Политическо роене преди вота

Разривът в големите партии се случва по няколко основни линии

17.01.2021 | 13:52 Редактор: Юлия Христова

Бум на нови политически субекти в навечерието на парламентарните избори. Партии и движения, създадени от вече "бивши" участници в други проекти, дават заявка за участие в битката за 45-ия парламент. На какво ще разчитат отцепниците от БСП, ДПС и "Републиканци за България" в предстоящия вот?

С наближаването на парламентарните избори появата на нови политически формации се превърна по-скоро в системен феномен, отколкото в нещо изненадващо. 

"Има упадък в традиционните партии, нещо което се наблюдава не само в България, а и в цяла Европа. От това се получава един политически вакуум, в който се освобождават места за нови политически играчи по терена", каза политологът Светлин Тачев.

Ако в миналото преди вота се наблюдаваше тенденция за коалиции, то вече виждаме търсенето на "новото начало”, а разривът в големите партии се случва по няколко основни линии, коментират експертите. 

"Първата е, когато има разрив в ръководството на партиите, това което се случи с Цветан Цветанов след "Апартаментгейт" и изключването му от партията", допълни той.
 
Така се роди политическият проект "Републиканци за България", който се позиционира в център-дясно. Преди броени дни формацията бе част от консултациите при държавния глава за предстоящия вот, като заяви готовност за избори. На този фон обаче се появи информация за разцепление в редиците на партията и то само два месеца след създаването ѝ. 

Тези процеси не подминаха и столетницата, след като отцепници от БСП, начело с Красимир Янков, обявиха, че създават нов ляв политически проект. 

"Тази наша важна мисия, да останем на терена на лявата политика, да изразяваме интересите на всички тези идейни течения, които съществуваха в БСП и които са забравени и подменени с една лява фразеология, зад която не стои нищо.  Всички политически проекти на прехода, които доведоха до това състояние на държавата трябва да отстъпят", подчерта  Николай Иванов, който се отцепи от БПС.

Според политолога има и трети тип разцепление, което не лежи  на идеологическа основа. 

"Той е при формирането на нови лидери, които по принцип идват от обществени позиции, каквито бяха Георги Първанов и Мая Манолова", обясни Тачев.

А новите играчи със сигурност ще отнемат част от електората на старите. 

Изходът от предстоящите парламентарни избори е предизвикателство, коментират експертите. Te са категорични - съставянето на следващия кабинет ще бъде изключително трудно.

Вижте повече в репортажа на Натанаил Раичков.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
eйии,лош народ
преди 3 години
И *** *** колкото си иска!Такава камара от сияйни политици,дето са мераклии да го водят през минните полета на живота,а той ги недолюбва!?И ако е топло и излязат смръчкулите,отиде та се не видя!!! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Пешо от Нови хан
преди 3 години
По добре кажете: Нови бардаци със стари ку......и Сигнализирай за неуместен коментар