Фалит за 1/3 от ресторантьорския бизнес, хотелите се продават

Основният проблем при нас са хората и тревогата ни е за тях - има отлив от тази професия вече, каза Атанас Димитров

15.01.2021 | 18:21 Редактор: Радостина Димитрова
Фалит за 1/3 от ресторантьорския бизнес, хотелите се продават

Една трета от ресторантьорския бизнес фалира - това са 32 на сто - те няма да се върнат в играта, бизнесите се продават, това важи и за хотелите. Така коментира удължаването на извънредните мерки до 31 януари Атанас Димитров, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Според него "загубите за ресторантьорския и хотелиерския бизнес са разбираемо големи". Димитров даде за пример спа дестинация като Велинград, където спадът на бизнеса е с 30%.

"Основният проблем при нас са хората и тревогата ни е за тях - има отлив от тази професия вече, в продължение на години сме създавали тези хора и сме напът да ги загубим, а имахме проблеми и преди пандемията. Сега какво ще се случи, ако те трайно напуснат този бизнес", посочи пред БНР Димитров.

Той се надява, че скоро ще започне бързото изпълнение и изплащането на средствата по оперативна програма "Конкурентоспособност", която предвижда да се връщат 20% от оборота на затворените бизнеси още от началото на 2021 година.

"След 20 януари чакаме изплащането по тази програма, защото и много колеги кандидатстват по мерките "Запази ме" и нямаме точно информация колко средства са получени и от колко бенефициенти", посочи зам.-председателят на БХРА.

Димитров обърна внимание и на проблема с такса сгради и такса смет.

"Това е нерешен проблем – общинските администрации трябва да успокоят хората, че те не дължат средства за нещо, което те не са използвали."

Представителят на БХРА отбеляза, че така стои и въпросът със заемите.

"Те са разсрочени до края на март, това ми звучи несериозно в тази ситуация, в която ние се намираме. По този проблем ние сме сезирали и нашите европейски ресорни партньори. Според нас мораториумът върху кредитите трябва да е минимум две години, и то след изтичане на пандемията", обясни Димитров.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК