Все повече роми завършват училище и университет у нас

Това показва проучване сред 4 хил. души от 140 населени места

14.01.2021 | 21:31 Редактор: Калина Донкова

Два пъти повече ромски деца завършват училище у нас. За последните 10 години броят на ромите с висше образование е нараснал 6 пъти. Това показва проучване, проведено от "Глобал Метрикс‘" по поръчка на Фондация "Тръст за социална алтернатива" сред над 4 хил. души от цялата страна.

От резултатите става ясно още, че делът на ромите, които посещават училище, се е увеличил във всички възрастови групи. Едва 5 % от децата между 7 и 10 години не ходят на училище. Близо 92 % от 11-14-годишните са записани в училище, а делът при по-големите ученици между 15-18 години е 63 на сто.

Статистиката показва, че ромската общност подобрява резултатите си с времето. Половината от 18-20-годишните  са завършили основно образование, а всеки трети от тях има средно. Около 5 % от ромите между 21 и 30 години завършват университет. Половината от ромите над 50 години имат основно, близо 20 % средно образование и едва 2 на сто са висшисти.

Заетостта при ромската общност се е увеличила през последното десетилетие. През 2011 г. е проведено последното задълбочено изследване за образованието и ромите. Зад него стоят Програма на ООН за развитие, Световната банка и Европейската комисия, а резултатите сега са в пъти по-обнадеждаващи.

Междувременно през последните 3 години Министерството на образованието и науката е успяло да обхване 2,5 на сто от общността. Забелязва се тенденция децата в тези семейства да отпадат от образователната система на все по-късен етап.

Какво ни говорят данните от това проучване и какъв процент от ромските деца са необразовани? Разговор по темата с Огнян Исаев от ,,Тръст за социална алтернатива‘‘ и Радостина Ангелова от "Глобал Метрикс" в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК