Майка и дъщеря от Търново бедстват в Гърция, търсят 200 евро да се приберат

Заради усложнения на онкологично заболяване Генка остава безработна, а дъщеря ѝ отишла да ѝ помага

15.01.2021 | 13:45 Редактор: Радостина Димитрова

Майка и дъщеря от Велико Търново са останали без работа и пари в Гърция. Двете жени търсят добри хора, които да им помогнат с 200 евро, за да се приберат у дома.

От 26 години Генка Кушева живее и работи в Гърция. Дошла в южната ни съседка, за да търси по-добро препитание за семейството си.

"Дойдох в тази държава поради чисто икономически причини. В България съм работила като журналист, издавахме първия частен вестник в Североизточна България", разказа жената.

Заради усложнения на онкологично заболяване обаче, Генка остава без работа и средства за издръжка. Претърпява и две операции.

"Дъщеря ми дойде за втората операция, защото бях абсолютно сама. Оперирах се и излезе злокачествен рак, който може да даде разсейки", сподели тя.

Дъщерята на Генка, която отишла в Атина, за да бъде до майка си, правила многократни опити да си намери работа. Заради наложения локдаун това се оказало невъзможно. Сега двете жени нямат средства да се приберат в България и са изправени пред реална опасност да останат на улицата.

"Билетът до България, ако се пътува с автобус до Велико Търново, е 98 евро на човек", посочи Генка.

Освен пари за билет, жената трябва да си извади и временен паспорт, с който да се прибере в България. Личната ѝ карта изтекла, тъй като заради заболяването операциите и локдауна не успяла да я поднови.

Тя и дъщеря ѝ се надяват да се намерят добри хора, които да им помогнат в тежката ситуация, в която са изпаднали. 

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


6
2 rate up comment rate down comment 0
Svetlana
преди 3 години
Kak bih mogla da se svarja s tazi Jena.Daite telefon za vrazka. Сигнализирай за неуместен коментар
5
1 rate up comment rate down comment 5

преди 3 години
За 26 години няма пари да се прибере в България...да се обърне към посолството за помощ.Как тогава е живеела в Гърция? Сигнализирай за неуместен коментар
4
6 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Жалко че за 26 години работа в гърция няма 200 евро да се прибере. Няма ли някакво обещетение по болест. Болнични например Сигнализирай за неуместен коментар
3
3 rate up comment rate down comment 7
Зина
преди 3 години
Аман от такива случаи и защо търсят от нас хората има посолство Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 1
Боби
преди 3 години
Посолството ще съдейства за документи срещу заплащане. И да хората не винаги помагат. Някои лъжат. Мисля, че в случая просто на никой не му пука. Сигнализирай за неуместен коментар
1
7 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Ако това е истина, би трябвало да се обърнат към посолството, после след толкова години престой в Атина не може да няма познати и приятелки които да помогнат, другото е че в Атина има БЪЛГАРСКО ДРУЖЕСТВО. Това дружество при представяне на документ събира средства(ако няма в наличност) и помага на такива хора. Сигнализирай за неуместен коментар