МОН с критики към ВУЗ-овете

Ведомството изготви пропоръки за развитие на вузовете в страната

13.01.2021 | 20:25 Редактор: Калина Донкова

Университетите в страната предлагат остаряло обучение. Това става ясно на база показатели, изготвени от Министерството на образованието и науката, във връзка с приети политики за развитие на държавните висши училища в страната.

Реформата за българските университети беше утвърдена през лятото на 2020 г. Концепцията се състои от подробни таблици с показатели и конкретни цели за всяко едно държавно висше училище у нас. Моментната степен на развитие и желаните стойности за мандата на ректорите се измерват в проценти.

Така например Софийският университет, който за поредна година се класира на първо място в рейтинговата система на висшите училища, трябва да поработи относно актуализирането на учебните си планове. Към момента модернизирането на специалностите е достигнало до 20 на сто, а целевата стойност, към която се стреми ВУЗ-ът е 100 %.

Друг по-видим акцент е делът на младите преподаватели, които участват в научни проекти, където стойностите трябва да се увеличат от 15 на 35%.

УНСС от друга страна, трябва да наблегне върху разработването на компетентностни профили по специалности, където разликата между сегашните стойности и желаните такива е 60 на сто. Икономическият университет поставя акцент върху увеличаването на преподавателите от практиката от 30 на 50 %.

УАСГ обещава да наблегне върху разширяването на професионалната квалификация от 18 на 35% на сто. Архитектурният университет трябва да поработи върху оптимизацията на структурата и укрепване на административния капацитет с повече от 20 %.

Междувременно първокурсници от осем специалности през новата академична година не заплащат университетски такси. Сред тях са африканска и класическа филология в СУ, ядрена енергетика в ТУ-София, металургия в ХТМУ и други.

Последната година беше нестабилна за студентите заради пандемията и въведения режим на онлайн лекции. Появиха се и опасения относно качеството на преподаване в такава среда.

Как се справят университетите в ситуация на пандемия и по какъв начин ще завършат дипломантите тази година? Разговор по темата с ректора на Софийския университет "Св. Климент Охридски'' проф. дфн. Анастас Герджиков в предаването "Директно'' по Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК