Обмислят промени при шофьорските курсове

Курсистите вече няма да могат да се явяват неограничено на изпит за управление на МПС

11.01.2021 | 21:22 Редактор: Калина Донкова

Да отпадне възможността за неограничено явяване на изпит за придобиване на шофьорска книжка. Това предвижда правителствен план приет от Министерския съвет.

Ако курсист не успее да вземе изпита си по кормуване 3 пъти, трябва да отиде на курс още веднъж. Спрямо сериозността на грешките по време на изпита, може повторното явяване на курс да не се наложи. То ще бъде заместено от допълнителни обучителни часове в проблемните области.

Според текста е заложено да отпаднат някои формални изисквания, но не става ясно кои са те. Планът предвижда да има задължително обучение по темата за деца в предучилищна възраст и ученици в цялата страна. Заложени са още подобряване на материалната база и разработването на интерактивни ресурси в помощ на обучението.

При моделът за допълнително обучение на водачи на МПС за частично възстановяване на отнети контролни точки ще се има предвид вида на нарушението. Документът предвижда уеднаквяване на сложността на кормуването при кандидат-шофьорите. Това ще бъде постигнато чрез провеждане на изпита в категория "В'' в областните градове.

Документът е разработен в изпълнение на Плана за действие за повишаване на безопасността на движението по пътищата за 2020 г. Промените са разработени със съгласието и помощта на отговорните институции, академичните среди, браншовите и неправителствените организации в сектора.

Междувременно кандидат-шофьори не могат да получат свидетелство за управление на МПС, поради спрени обучения за оказване на първа долекарска помощ. Българският червен кръст (БЧК), който организира курсовете, е преустановил дейността си до 31 януари заради извънредното положение в страната по повод Ковид-19.

Какво означават всички тези промени за кандидат-шофьорите? Разговор по темата с Красимир Георгиев от Асоциация за квалификация за автомобилистите в България в предаването "Директно'' по Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК