Проф. Генчо Начев: Здравната криза се политизира

Финансовото състояние на болниците се влошава

11.01.2021 | 17:00 Редактор: Таня Харизанова

„Никой не може да даде прогноза, какво ще стане след 10 - 15 дни или месец, камо ли след 2-3 месеца. Политизира ли се здравната криза? Естествено, в цял свят се политизира. Вземете изборите в САЩ. Всички обвиняваха Тръмп, че не е направил нищо за запазване на населението. Така че, не трябва да се учудваме, че в България се политизира също. Опозицията използва всеки един момент, за да обвинява управляващите, че не са си свършили работата“.това каза в предаването „Опорни хора“ проф. Генчо Начев, изп. директор на болница „Света Екатерина“.

Проф. Начев е категоричен, че във всички страни мерките са много по-сериозни, отколкото у нас. Не трябва да ги облекчаваме неправомерно.

„При ваксините не е проведено мащабно проучване, за да се видят резултатите. Но доколкото ги има, има добра кампания, за да се разбере, че ваксините не са вредни. Правилният път е ваксиниране на лекари и учители. В някои страни започнаха с рисковите групи. Опитът на Европа е доста разностранен за този кратък период от време“, обяснява известният кардиолог.

„В България се направи достатъчно, за да се разясни, за какви ваксини става дума и да се обясни ползата от ваксината. Не може да се задължи никой да се ваксинира. Примерно, аз никога не съм се ваксинирал за грип“.

Проф. Генчо Начев има личен опит с коронавируса. „Докато нивото ми на антитела е толкова високо, колкото в момента, няма основание да се ваксинирам. Това значи да взема ваксината от някой, който има нужда от нея. Аз имам високо ниво на антитела, но ги следя всеки месец. Ако видя, че спадат, тогава ще се ваксинирам“.

Професорът е категоричен, че ако този вирус е все така агресивен, ако не се изгради социална защита в резултат на преболедувани или той мутира, може би ще трябва всяка година да се ваксинираме.

„В нашата болница в момента има две интензивни отделения. Едното е за ковид – пациенти, другото интензивно отделение е за пациенти, които се оперират или се правят инвазивни интервенции и др.

Има намаляване на броя на болните в интензивното ковид – отделение. В началото бяха 10-12 души интубирани, на командно дишане, в момента са трима. Намаля и общият брой на болните с Ковид – 19 в отделението. В момента имаме 15 свободни легла. Никога не е било така. Това е повсеместно. Във всички болници се забелязва намаляване на общия брой на пациентите и тези в интензивните отделения.

По повод финансирането на болниците, проф. Генчо Начев обясни:“НЗОК сключва договор с дадена болница. РЗИ определя, кой колко легла има. В зависимост от броя на миналите пациенти се отпускат пари. Примерно: ако преминалите пациенти са между 51 и 100, се отпускат 200 000 лв. за премиране – т.е. за стимулиране на кадрите, които са работили. А иначе, здравната каса сключва договор по клинична пътека за лечение на тези пациенти и плаща по тази клинична пътека. Тя е едва 1200 лв. Но за пациенти в интензивното отделение е недостатъчна и това вкарва в допълнителен разход болниците – в дефицит.

Намаляха и хронично болните, поради страха, да не се заразят. И всичко това намалява обема на дейност, а разходите не намаляват, защото има постоянни разходи – за ток, вода и др. Това допълнително влошава финансово състояние на болниците, особено на тези, които работят по-активно“, коментира кардиологът.

Проф. Генчо Начев добавя: „Добре е, че тези пари се дават на лекари, сестри, на хора, които участват в борбата с Ковид-19. В нашата болница в това отделение са доброволци. Именно благодарение на това стимулиране. Освен държавното стимулиране от 1000 лв., болницата взе решение допълнително да дава още 1000 лв. на лекар, 500 на сестра и 100 на санитар. И те са освободени от данъци“.

„Досега не съм чул болница да е фалирала. Всички знаем, че болниците са много в България. Някои са на доизживяване, други изкуствено се поддържат. Трябва консенсус по този въпрос, защото няма политическа сила, която би го направила“, категоричен е проф. Генчо Начев, изп. директор на болница „Света Екатерина“.

Цялото интервю гледайте във видеото!