Радосвет Радев: 1 млрд. лв. не са постъпили във фискалната система на България

Най-трудните за прогнозиране месеци са от днес – до края на лятото

11.01.2021 | 15:00 Редактор: Таня Харизанова

„Всички анализатори са категорични за края на 2021 г., където се очаква силно развитие на европейското и световно стопанство, включително и в България. Най-трудните за прогнозиране месеци са от днес – до края на лятото“. Това каза в предаването „Опорни хора“ председателят на БСК Радосвет Радев.

„Министър Борисов интерпретира данните от Евростат, които посочват България в петицата на държавите, които са качили потреблението си през ноември. Това е вярно. Същият Евростат показва обаче, че на годишна база потреблението в България е в петицата държави, които са загубили най-много потребители“, добавя Радосвет Радев.

Данните на БНБ посочват, че спестяванията на домакинствата през 2020 г. са нараснали с 5 милиарда лв. Според бизнесмена, „прагматичният българин е направил най-правилното – не знае размера на бедствието, което се задава, но знае, че идва бедствие. Той отлага потребление или въобще не потребява и къта „бели пари за черни дни“. Само че, това значи 5 милиарда извън потреблението. Ако те бяха похарчени за български стоки и услуги, ДДС-то щеше да е 1 млрд. лв. Това значи, че 1 милиард не е постъпил във фискалната система на България. Затова, когато говорим, че потреблението е един от локомотивите за възстановяване на икономиката, икономистите не бъркат“.

Радосвет Радев подчерта психологията на потребителя, „че той харчи бъдещите си пари. Ако си купи кола, жилище и др., той трябва да е сигурен в бъдещите си доходи. Това е коварството на ситуацията. Хората са уплашени и не потребяват“.

Парите в банките растат. „Но от друга страна те се завъртат по класическия банков механизъм в българската икономика през кредитното дело“, добави председателят на БСК.

Мерките на правителството – хубави или лоши, закъсняха. И сега идва времето, когато те трябва да бъдат разплатени. Не мога да не подчертая, че НАП се превърна от организация, която събираше информация, в организация, която предоставя информация. Това е прагматично решение за управление на тези процеси“, доволен е от промяната Радосвет Радев.

По повод участието на държавата в мярката „60/40“ , Радосвет Радев изчисли, че то е към 700 млн. лв. „Трябва да се знае, че това са 60-те процента от парите, които са стигнали до заетите. Там има други допълнителни 40 %, които са извадени от работодателите. Те понякога се забравят. Така че, ако смятаме 60/40 - пари, стигнали до заетите, те са над 1.1 милиарда лв. Това са 60 % участие на държавата и 40 % участие на бизнеса“.

„Всички казват – идва краят на пандемията, никой не казва на коя дата!“

Според Радосвет Радев, има интересен индикатор за бизнессредата. „Това са фондовите борси. Всички фондови борси завършиха 2020 г. с рекордни върхове. Борсите усещат това, което ще се случи в следващите 6-9 месеца. БФБ също дава знаци, че предстои нещо хубаво да се случи“, оптимист е председателят на БСК Радосвет Радев.

Цялото интервю гледайте във видеото!