България и новия мутирал вирус на Ковид-19

Алергии и ваксини

28.12.2020 | 11:00 Редактор: Таня Харизанова

ЕС одобри ваксината на Pfizer, ваксинирането в Европа започна на 27 декември едновременно за всички страни членки. Същевременно - нов щам на Ковид -19 изправи Европа и света на нокти. Великобритания, която алармира за новия щам, бе блокирана по въздух, суша и море. България също прекъсна полетите от Великобритания, след което ги възобнови. Какви са рисковете и опасностите и какво трябва да знаем за новата мутация на коронавируса?

В предаването "Брюксел 1" говори доц. Любомира Николаева-Гломб, ръководител на отдел "Вирусология“ в Националния център по заразни и паразитни болести.

"Средствата, с които може да се направи това изследване, се намират в нашия Национален център по заразни и паразитни болести. В момента провеждаме такива изследвания“, каза за предаването "Брюксел 1" доц. Любомира Николаева – Гломб, завеждащ отдел "Вирусология“ в НЦЗПБ.

"Подбраха се проби от различни региони на страната по различно време, за да се опитаме да проследим точно това, което правят англичаните с техните възможности и многомилионно население, на тестиране и проследяване.

Искаме да установим, дали този вариант е влязъл в България и с метода на молекулния часовник да се определи, кога е влязъл в страната. Така че, апаратурата за проследяване на тези неща е в НЦЗПБ“, уточни вирусологът.

"Ние все още не сме генерирали тази новина – тя изисква време". Експертът уточни, че на самите англичани им е трябвал близо месец - от 20 септември – до средата на октомври, за да секвенират новия вариант на вируса. "Това време няма как да се съкрати“, заяви доц. Любомира Николаева – Гломб от НЦЗПБ.

По повод опасенията на хората с алергии и ваксините, доц. Гломб даде примери от изследванията.

"В Америка досега са ваксинирани почти половин милион индивида, в Обединеното кралство са 270 хиляди души. По данни на англичаните, от тези 270 хиляди са наблюдавани 6 случая на тежка анафилактична алергична реакция. И шестте случая са били овладени, хората са живи и здрави“, обясни вирусологът.

Тя уточни, че това е причината да се сложи изискването, след ваксиниране човек да остане определено време под наблюдение. Това ще бъде написано и в инструкциите на ваксината. "Но на 270 хиляди – 6 е твърде малко. Представете си, ако 270 хиляди души се инфектират с реалния вирус, вероятността някой да се разболее тежко и да почине е много по-голяма“, категорична е доц. Любомира Николаева – Гломб, завеждащ отдел "Вирусология“ в НЦЗПБ.

Целия разговор гледайте във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК